Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Ljetna kuhinja (pretpočetak)

Jedan je moj prijatelj u mladosti hvatao zmije bjelouške u barama, u šašu i onda ih je puštao u diskoteci. To je uvijek tako, ljudima koji su kreativni nikada neće biti dosadno. Kako sam se sad toga sjetio? Jer eto imam tu kraj potoka leglo čudovitih zmija ribarica- kockastih vodenjača!

Kako lako bi bilo uhvatiti jednu! Glava i rep u rupi,a tijelo vani i došao sam joj tako na dohvat ruke.
Promatram iz sezone u sezonu i smatram da tih zmija ima već sasvim dovoljno na ovoj lokaciji, tako da najvjerojatnije ću početi slati ih poštom na adrese blogera. (Ribarice trebaju vodu, u vodi love svoj plijen, ako ne živite blizu potoka, ribnjaka, bare molim vas da to mi naglasite da ne bi slao bezveze i da ne morate mi ih o svome trošku vraćati natrag!)



Dosta ću ovoga ljeta pisati o uređivanju ljetne kuhinje. To će ići u više nastavaka. Ali ne strogo konsekventno jer u međuvremenu ću pisati još i o nekim drugim temama.


Imam taj Končarov šparet 2plin+2 struja (i el. pećnica razumije se) koji sam dobio od tete (ne od @stare tete nego od svoje tetke, prije 7-8 godina kad se selila u drugi stan) pa sam ga uzeo da se ne baci i da mi možda posluži na selu u sekluziji. Ali nisam ga nikad koristio jer tamo imam drugi manji, a uz to ovaj je došao bez šlaufa i regulatora za plin. Zato sam ga sad uzeo da ga malo „pretresem“ pa da bude u garaži kao ljetna kuhinja. Kao kreativni projekt neke vrste.

Ovo je novi regulator i šlauf. Ne znam ni koliko vam je poznato ali preporučeno je da se to periodički mijenja. Mislim da za regulator je svakih 5 godina, a na ovom novom šlaufu piše svake dvije. Pitanje je (ali ne da mi se praviti novu anketu) koliko vas uopće još danas koristi ovakve šparete koji se spajaju na plinsku bocu? Čuo sam čak da neki ljudi zaziru od toga jer računaju da kad se boca jednom isprazni neće znati kako ju promijeniti (što je smiješno jer to se lako može naučiti pomoću youtube tutoriala, kao što su neki blogeri lani učili trčati) ili da će ih plinska boca jednostavno raznijeti. Ali eksplozije plina rijetko se događaju i nisu stvar boce nego puštanja plina zbog neispravnoga štednjaka. Najzdravije je poslije svakog korištenja zavrnuti ventil na boci... I redovito mijenjati šlauf i regulator... I ne paliti šibicu ako u prostoriji smrdi na plin...

Ima tu posla najviše na električnom dijelu šporeta, ali o tome neki drugi put. Plin je priključen i kuhinja već radi provizorno.

Neke nove dijelove sam već počeo nabavljati.



Ringovi nevaljaju, jedan ne radi, drugi radi ali izbacuje sklopku kad se zagrije. Ne znam još da li ću to mijenjati jer ionako kuhat će se na plin. Od električnog dijela važno je osposobiti pećnicu i tu će trebati još jedan novi grijač....

Pećnicu!? Zašto je važno osposobiti baš pećnicu??
Ali otom potom.


Inače, popravio sam kultivatora Labinca.

Nova iglica (ova lijevo sa crvenkastim vrškom), začudno samo 26KN!


Bilo je kišno popodne pa nisam mogao to raditi vani, a pri garažnoj rasvjeti slaba je kvaliteta slika ispala :-P


Kako sam rezervoar skinuo da ga operem usput sam i svjećicu očistio od gareži (sa finim šmirglpapirom) i rashladna rebra glave motora sam isto očistio (sa usisavačem za prašinu)
kako se vidi bilo je nešto smeća na situ rezarvoara, ali ništa ozbiljno.

To je pipa od rezervoara i ovaj produžetak na njoj je filter, točnije rečeno fino sito i ono je čitavo (a drugo sito koje je na ulazu karburatora je bilo skroz čisto). Kako sam i pretpostavljao možemo sasvim isključiti da je razlog prelijevanja benzina bilo upadanje smeća u dosjed iglice!!
Za sada je to to, nadam se da neće više biti prelijevanja, a ako bude onda možda je sam mesingani dosjed iglice deformiran pa će biti još posla s tim. Sezona frezanja je ionako prošla, tako da dovoljno je do jeseni provjeravati povremeno da li je filter zraka suh ili nakvašen benzinom.



Što onda na kraju zaključiti iz svega toga ako išta? Kakvu poruku eventualno poslati?
Za prvu ruku možda- što god radili trudite se živjeti svaki dan kao da ste u pjesmi od Metallice „Nothing Else Matters“ gdje poručuje James Heatfield „ne mari nikad za to što oni znaju, rade i kažu“. Naravno nikada se ne zapitajte tko su točno ti „oni“ i tko je i kada rekao (kome) da bi za to što oni rade, znaju ili kazivaju trebalo mariti uopće u prvom redu, jer ako se to jednom zapitate onda stvarno više ništa neće imati smisla.

Slušajte samo ugodnu (ambijentalnu) muziku i čujemo se kad lipe procvatu.





Post je objavljen 28.05.2021. u 12:12 sati.