Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boredandrazed

Marketing

Hrvatske bolnice i pobačaj

Zbog cijelog tog rata protiv corone - sestra koja je čovjeku ubrizgala alkohol u krv umjesto sredstvo za dijalizu je obranjena sa - iscrpljenošću. Da, naše sestre su na sto strana, rada 100 poslova odjednom, uključujući i pranje i presvlačenje bolesnika čiji je posao njegovatelja (ali navodno to polako dolazi na dnevni red nekih bolnica). Ovo nije problem corona doba - ovo je problem proklete Republike Hrvatske. Ista sestra ujutro vadi krv, dijeli cjepivo, prisutna je na vizitama, mijenjaju pelene, dijele propisane tablete, prati doktora dok kukak o svom životu i smiruje gomile i gomile ljutih pacijenata, roditelja i rodbine. Dodaj u to i žene koje ne žele mrdnuti prstom baš nikad - i eto vam bolnice. Sto različitih poslova na jednoj sestri, dok se neke druge samo bahate. S druge strane, ovdje se radi o ubojstvo nevinog čovjeka koji se bori za život svakog dana dolazeći u bolnicu i očekujući skrb, brigu, profesionalnost i znanje kojeg plaća putem zdravstvenog i dopunskog. Ženu je trebalo poslati na psihološke testiranje i testiranje radnih sposobnosti - jer profesionalnost i znanje nisu nešto što svijet danas cijeni. Ubojstvo iz nehaja je i dalje ubojstvo. Čovjek je umro zbog nečije gluposti i nepažnje.

Ali plaće su im povećane - stoga se od njih očekuje da rade troduplo više, pogotovo od onih iskusnijih na čijim leđima sve ostaje jer ne stignu dobro uhodati one mlađe - budimo realni. Ali je li pravi način - da se bolnica brani "iscrpljenošću" i tako zapravo stvaraju sliku da izrabljuju na sve moguće načine? Ne znam baš. Sada to prolazi - a koliko toga upitnog se dogodilo do sada, a da o tome ne znamo ništa? - Samo usputna pomisao.

Za jedan bolestan slučaj koji mi je ostao poznat i prije corone je rađenje pobačaja u dubrovačkoj bolnici bez prisutnosti anesteziologa jer se pozvao na - priziv savjesti.
Khm... što je s onim zavjetom kojeg doktori moraju dati? - To ne vrijedi kada si zapravo psihopat, jel da? Ne želim ubiti dijete, ali ću drage volje ostaviti nju da leži tamo dok obavljaju kirotažu i neka se nagleda krvi i umre od bolova. To je HRV pronatalitetna politika? Ubij nekoliko žena prije nego posve odustanu od pobačaja u Hrvatskoj i odgovor počnu tražiti negdje drugdje - pobačaj u Sloveniji.

Da pojasnim sustav pobačaja - prije nego se odlučiš na takav pothvat, imaš milion brošura, tekstova i članaka koji te upozoravaju na posljedice- Prvo su tekstovi koji potiču empatiju prema djetetu kojeg nosiš, drugi su tekstovi o svim mogućim posljedicama pobačaja na kojeg te je i ginekolog dužan upozoriti (barem bi trebao) - među njima je i rak. Stvaraš si ranu na maternici. Vidljiva oštećenja. Naravno da je opasno. Nitko normalan takve odluke ne donosi iz guzice. Osim ako osoba stvarno nije normalna. Hvala Bogu pa je svijet prepun patološko-histeričnih žena koje se ne mogu nosit same sa sobom, a kamo li s nekim drugim.

Nakon što te bombardiraju sa svim mogućim razlozima zašto to ne bi trebala učiniti - možeš ugovoriti ako se do sada, nakon silnih tekstova, nisi predomislila. To je pravi način pronatalitetne politike - upozori na posljedice, osvijestiti osobu o tome da ipak nosi dijete, smiriti ju od šoka zbog trudnoće za kojeg nema ni novca, ni snage ni vremena. I ako nakon svega toga odluka i dalje bude - pobačaj - nema tog glupog anesteziloga, ginekologa i prokletog doktora koji se može pozvati na "priziv savjesti" kada je uputnica već JBNO NAPISANA I ŽENE VEĆ LEŽI NA STOLU! KOJI VRAG! KAKVE SU TO FAŠISTIČKE RADNJE?!

Šta, on je mogao odustati bez ikakvih problema prije samog poduhvata?! Samo išetati iz sale i reći - žao mi je, ali to nije moje političko opredjeljenje - raditi posao anesteziologa. Ne bi me čudilo da mu se taj dan jednostavno nije dalo više raditi i čovjek je otišao na ručak i na puš pauzu da predahne malo... Možda je dobio poziv od nekog privatnika koji mu je rekao da dođe u to vrijeme, da ima posao za njega - obaviti pobačaj. Treba zgrnuti lovu sa strane. I onda kažu "Ja sam protiv pobačaja jer to nije kontracepcijsko sredstvo". - Nije kontracepcijskog sredstvo... Misliš da to žena NE ZNA?! VOLJNA JE PROLAZITI KROZ REZANJE, ŠKARE, BOLNICE, NELAGODU, NEHUMANOST JER JE NJOJ TO KONTRACEPCIJKO SREDSTVO!!!

Stvar je u tome - neće se doktorske guze potruditi naći ti nekog tko je voljan obaviti posao - nego će nastaviti raditi bez obzira na potpuno nehumani pristup prema pacijentu i korisniku zdravstvenog osiguranja. Moraš poznavati nekog u bolnici, koji ti može dati brojeve telefona svih doktora koji su iole normalni i ok u svom poslu i ugovoriti datum. Tako se ide rađati po nekim bolnicama - nađi doktora koji te neće ostaviti u bolovima tjednima jer nisi dovoljno "otvorena", a ne pada im na pamet obaviti testove zašto do toga dolazi. I onda, ili umreš ti, ili dijete. Koliko sam se užasnih bolničkih priča naslušala. Što o uvjetima, što o rodbini koja te izvrijeđa jer si imala spontani. Žene žele rađati po HRV bolnicama? - Ne žele. Žele li napraviti pobačaj? - Ne žele. Ali kada rađaš 4. dijete sa minimalnom plaćom i u propalom braku - napravit ćeš ga. Ili ćeš otići roditi dijete i ne dobiti ništa bolji tretman od onih koji su se odlučili na pobačaj - jer ne poznaješ sestru, doktora ili rođaka u bolnici koji bi ti pomogao da dijete rodiš među humanistima, a ne među psihopatima.Post je objavljen 16.04.2021. u 07:57 sati.