Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tputovanja

Marketing

"Kompleks Fort Forno" - 30.10.2016.

Danas sam imala plan ići na Medvednicu i to zapadni dio, no kad sam se rano ujutro probudila i vidjela uneređen kauč i pelenu, znala sam da ne idem nigdje jer nekom od peseka nije dobro, na kraju ispalo da dvije nisu dobro, no na kraju želuček i crijeva se smiruju, a ja vam predstavljam nešto iz daleke prošlosti. :))

Bila sam predstavila glavnu utvrdu Fort Forno, a sad ću predstavit i ostatak većih građevina na ovom području.

Prvo malo iz literature:
"Austrougarska ratna mornarica (njem. K.u.K. Kriegsmarine) podijelila je područje krunske zemlje Austrijskog primorja (njem. Österreichisches Küstenland) na nekoliko obalnih sektora (Küstenabschnitt). Obalni sektor Pula sa sjeverozapada graničio je s Obalnim sektorom Rovinj (njem. Küstenabschnitt Rovigno), a sa sjeveroistoka Obalnim sektorom Labin (njem. Küstenabschnitt Albona). Granica Obalnog sektora Pula polazila je linijom koja spaja luke Veštar (jugoistočno od Rovinja), selo Burići (južno od Kanfanara), Foli (sjeveroistočno od Svetvinčenta), Orihi, spuštajući se južno i prolazeći zapadno od Manjadvorci, istočno od Krnice sve do rta, odnosno uvale Kaval. Područje se stoga prostiralo na sjeveru do Barbarige i uvale sv. Jakova, na zapadu je obuhvaćalo otoke Brijuni, na jugu se protezalo do Premanturske punte, a na istoku do Šišana, Valture i Kavrana.

Sam obalni sektor bio je podijeljen u 16 obrambenih okruga (njem. Verteidigungsbezirk) koji su se od centra pulske luke spiralno udesno širili na ovom području. Okruzi su pratili obrambene fortifikacijske prstenove oko Pule koja je sa svojim zaljevom, pretvorenim početkom 20. stoljeća u prostranu luku, te izgrađenim snažnim sustavom modernih fortifikacija, tijekom 1. svjetskog rata postala utvrđeni grad, jedan od najbolje branjenih gradova Europe.

Obrambeni okrug IX - Uz ove obrambene okrugove i prstenove nalazio se i izdvojeni Obrambeni okrug IX koji je na sjeverozapadu obuhvaćao širi prostor Barbarige, štiteći ulaz u Fažanski kanal.
Ovaj izdvojeni obrambeni okrug obuhvaća priobalje Barbarige na kojem se nalaze tri velike utvrde od kojih je najpoznatija Fort Forno. U neposrednoj okolici utvrda nalazi se sedam obalnih bitnica. Obrambeni okrug IX je najsjeverniji dio obrambenog sustava grada Pule.

Fort Forno je obalna utvrda u Barbarigi koju je izgradila Austrija 1904. godine radi zaštite glavne luke svoje ratne mornarice. Utvrda se nalazila u sektoru IX Obalne regije Pula (njem. Küstenabschnitt Pola), a klasificirana je kao obalna oklopna utvrda (njem. Werk (Küstenfort) mit Panzer).

Osim Forta Forno u ovom se sektoru nalaze još dvije obalne oklopne utvrde, a u obrani im je pomagalo još sedam obalnih baterija. Ovaj sektor činio je sjeverozapadni kraj pulskog fortifikacijskog sustava, štiteći sjeverni ulaz u Fažanski kanal.

Fort Forno građen je u stilu svoga vremena, od betona u obliku prstena ojačanog dvjema baterijama, Benedetto i Caluzzi: ona s lijeve strane s dvama topovimaa kalibra 305 mm i s desne strane s topovima kalibra 280 mm. Tvrđava je tijekom vremena urušena, no vidljivo je da je bila omeđena visokim kamenim zidovima i puškarnicama dok je cijelu utvrdu okruživao suhi i duboki rov, kao prepreka pješaštvu. S uzvisine na kojoj je bila, pruža se pogled na Rovinj, Barbarigu, Fažanu i Pulu. Kasnije, nakon Drugoga svjetskog rata, utvrdu je koristila JNA i u njoj držala stoku i stočnu hranu.

Svi fortifikacijski objekti na ovom području, ukupno njih 14, vidljivi i nevidljivi jer su neki pod zemljom, međusobno su povezani kanalima.

Fort Forno planira se urediti u smještajni objekt unutar budućeg turističkog odmorišta, dok će ostale fortifikacije dobiti uloge poput kluba s izložbom starog oružja, stalne povijesne izložbe, galerijskih prostora itd. U blizini će se nalaziti brojne vile i golf igralište tako da će cijeli prostor moći primiti 1,000 gostiju."
Nemojte zamjerit na ponavljanju, al sam copy/paste, a želim prenjet što više info ;)) a sad idemo na predstavljanje - kao što znate Fort Fornom sam bila opčinjena, a bome Fort Benedetto ne zaostaje.

Ulazna vratapogled od vratiju desno - duboki jarak i vidi se dio objekta u jarku


kad se popnete s desne strane stepenicama na kat i pogled prema ulazu


pogled na drugu stranu na katu


ako obratite pažnju u prostorijama i na prozorima se moglo naći urbane sige
ima ih i na željezu


i otvorima


a u prostorijama ima još nekadašnjih dizala
predivno složeno kamenje nad ulazima


pogled iz stražnje prostorije na vrata


pogled sa suprotne strane


hodnici u donjem dijelu


prostorije u donjem dijelu


obrambeni jarak


i zadnji pogled prije odlaska prema Fort Fornu


pogled sa ceste prema Brijunima


stražarnica prije Fort Forna


pogled sa obalne bitnice Caluzzi na Fort Forno (nažalost od nje nemam u ovom putopisu slika, al bit će u idućim - ona je i jedina skroz razrušena)


dalje sam išla prema Fort Paravii i došla na livadu gdje sam vidjela samo ovo - misleći da je to bila cesta


a kad ono s druge strane ukopano


zanimljiv "nasip" tj. jarak napravljen da se ne urušava


dalje sam išla do Paravia East gdje se isto prvo dođe na krov


pa se prošeće po njemu i traži kako sići


al na kraju sam našla stepenice


pogled sa stepenica


i s jarka


Paravia west je jako slična Paravii East


detalji na krovu
nešto sam otkrila da slikam sa svojom sjenom


zadnji pogled


dobro izgrađen jarak da se ne urušava


i osmatračnica


s pogledom na more


inaće i obala ispor Fort Forna se isplati pogledat - zanimljivi plato


sa zanimljivom obalom


dosta izvan kompleksa nalazi se Forno shelter - koji je tad služio turistima za wc bljak


i kako to izgleda na karti (neka mjesta su stavljena krivi nazivi zato sam napisala i na ovoj karti nije Forno shelter jer je toliko južnije


Post je objavljen 14.02.2021. u 18:52 sati.