Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tputovanja

Marketing

Šmitovo ili Zeleno jezero-stijena Visibaba-izvor rijeke Vitunjčice - 24.04.2016.

Davne 2016.godine bila sam u okolici Ogulina i tad sam posjetila Šmitovo ili meni draže kako se nekad zvalo Zeleno jezero koje se nalazi kod Gornjeg Zagorja, na koord.N 45° 11.237, E 015° 13.441. Uz jezero se veže se predaja koja govori o djevojci koju je sv. Juraj spasio od zmaja, a otisak kopita njegovoga konja sačuvan je na kamenu pokraj jezera.kada se spuštate od ceste prema jezeru iz određenog kuta ono je u obliku srca


Inaće jezero se sastoji od dva povezana jezera, maloga i velikoga.


i od šume prema cesti oba jezera


šuma oko jezera sa zanimljivim kamenim blokovima


jezero je iznimno bistro


da se vidi kakvo je kamenje prema dnu


zašto se nekad zvalo Zeleno jezero jer je stvarno divne zelene boje, a evo još dokaza bistrine vidi se kako stijene ide okomito dole


počela je kiša, al i dalje se vide balvani u bistrini jezera (bila sam tamo nakon 4 godine balvani su još tamo, al o tome u drugom postu)


pogled sa mostića između dva jezera prema šumi


kod mostiće gdje se prelijeva iz malog u veliko jezero


Inaće ovdje je zanimljiv geološki fenomen – sustava Rupećica – Zeleno jezero. Ovaj sustav predstavlja lijep primjer međuodnosa vode i vapnenca u stvaranju specifičnog krškog reljefa. Evo i slikovnog prikaza povezanosti.

Rupećica je naziv koji se upotrebljava za nekoliko krških pojava koje se nalaze na lokaciji Rupečica – isti naziv dijele špilja, krški izvor, potok, ponor i jama. U prošlosti su ove pojave vjerojatno činile jedinstvenu podzemnu cjelinu nastalu djelovanjem vode na vapnenac.

I sada postoji uska veza među ovim pojavama koje su povezane protokom vode. U špilji Rupećici nalazi se sifonsko jezero čije vode izbijaju na površinu u krškom izvoru Rupećici, koje teku kratkim nadzemnim potokom Rupećiom, koji ponire u podzemlje u ponoru Rupećici. Obližnja jama Rupećica povezana je s ponorom i predstavlja još jedan od ulaza u daljnji podzemni tok vode u ponoru Rupećici.

Zeleno jezero je dio ovog sustava i također je povezano s ostalim pojavama protokom vode. Naime, nakon poniranja potoka Rupećice u podzemlje, potok nastavlja svoj tok kao ponornički potok i ulijeva se u Zeleno jezero. Zeleno jezero se zapravo sastoji od dva međusobno povezana jezera – Velikog i Malog jezera. Ponornički potok dotječe u Malo jezero. Voda se zatim prelijeva u Veliko jezero preko pličine koja povezuje dva jezera. Iz Velikog jezera ponovno ponire u podzemlje, te nastavlja svoj put kao ponornički potok, te se ulijeva u rijeku Zagorsku Mrežnicu.

Zato sam išla posjetit i izvor Rupečicu koja se nalazi na koord.N 45° 11.184, E 015° 13.537, ona izvire u kamenju i čini potočić preko livade (tad je bilo poplavljeno) do nekadašnjeg mlina gdje ponire


mjesto nekadašnjeg mlina i brane


Stijena Visibaba
Pored ceste u mjestu Bjelsko nalazi se samostojeća stijena naziva Visibaba na koord.N 45° 14.363, E 015° 09.399. Od 1966. godine zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode. Stijena je visoka 7 metara i kruškolikog je oblika. Prema dnu se sužava i stoji na tankoj stijeni u podnožju.


Izbliza
Izvor Vitunjčice
U neposrednoj blizini centra Vitunja nalazi se izvor rijeke Vitunjčice. Rijeka Vitunjčica je kratkog, ali brzog toka. Dugačka je oko 4 km. Ova rijeka teče vrlo lijepim krajem ispod same planine Klek. Okružena je bujnom vegetacijom i livadama. Omiljena je lokacija za sporstke ribolovce, ali i planinare koji se penju na Klek s vitunjske strane. Nalazi se na koord. N 45° 17.471, E 015° 08.419
Izvire iz ovog kamenja


i teče


te stvara rijeku Vitunjčicu


jedan izvorčić ide ispod mostića


Ispod mahovine


Post je objavljen 13.02.2021. u 12:44 sati.