Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tputovanja

Marketing

Kraljičin zdenac-Bistransko sedlo-prema Hunjki-Mrcina-Kraljičin zdenac - 05.02.2021.

Došao je i taj dan da testiram svoju nogu i gojzerice.
Kako su u ovoj pandemiji mnogi "otkrili" prirodu i vikendom je užasna gužva po Medvednici, odlučila sam uzet godišnji i u rano jutro krenut stazom koju sam odlučila proći, a i da pokupim novo postavljene cacheve.

ovo sam prošla :))Auto sparkan na Prilazu kraljičinom zdencu ispod Medvedgrada i krećem stazom 12 gdje na početku nailazim na pijani putokaz


pogled u ranojutarnju šumu


i pogled u nebo


potvrda da sam na stazi


pogled na grad koji se budi


staza


Medvedgrad i grad


pogled na zapadni dio grada dok se budi


na strmini kojom se penjem, a nije više staza 12 već "prečac"


nisam se mogla nauživat pogleda, svako malo sam stala okrenula se i slikala, usput da i predahnem hehe


napokon sam su uspelaaa do ceste, gdje je odmorište s pogledom na Medvedgrad i grad, vidi se gdje sam se uspela (slika je panorama i stalno mi ju blog okreće pa sam ju morala kao manju stavit)


malo bolja slika, prije usponaaa dalje


i krećem dalje goreee


kako zvjerkam okolo uočim srce na srcu


nije dost da je strmina, kad eto još i prepreka


još malo i kod Kapelice sam


pogled na Zagreb prije vrha


Kapelica sv. Jakova - iz literature. "Na obronku Medvednice, zvanom Veliki Plazur, na nadmorskoj visini od 864 m, smjestila se gotska kapelica Sv. Jakoba ili Sv. Jakova koja je nekad pripadala Šestinama, a danas o njoj brine ksaverska župa. Sv. Jakobu, kako ga zovu domaći ljudi, Gračanci i Zagorci hodočaste već desetljećima.
U pisanim izvorima kapelica Sv. Jakoba se spominje 1746. godine kao drvena kapelica manjih dimenzija. Vjerojatno su je gradili rudari iz obližnjeg rudnika Zrinskih. Zaslugom baruna Kulmera 1847. godine sagrađena je nova zidana zgrada kapelice, a po projektu arhitekta Jurja Denzlera kapelica je 1935. godine temeljito obnovljena. U dekoraciji unutrašnjosti korišteni su elementi satohrvatske ornamentike pa se kapelica odlikuje kulturno-povijsenim, arhitektonskim i graditeljsko-tipološkim vrijednostima te je službeno zaštićena kao kulturno dobro (Z-2387).pogled puca po Samoborkom gorju do Slovenije


malo zoomirano s mobom vidi se Okić


putem sam imala problem s čajem, koji makar napravljen dan ranije još je bio kipuć, a ja žedna pa na ravnom djelu ovako sam ga hladila hihi


stižem do skloništa Bistransko sedlo - iz literature: Planinarsko sklonište "Bistransko sedlo" nalazi se na istoimenom vrhu blizini Planinarskog doma "Grafičar" i Rudnika "Zrinski". Ispred skloništa je prostrana livada, a kod skloništa je ujedno i sjecište staza 8 (koja ide prema livadi "Ponikve"), staze 46 koja ide u Zagorje prema naselju Gornja Bistra i staze 41 koja ide do Lugarnice "Oštrice".


tu se i vatrica loži


idem dalje stazom 8 do Grafičara


zanimljiv panj Patkica


prolazim planinarski dom Grafičar


iz literature: "Planinarski dom "Grafičar" izgradilo je 1954. godine planinarsko društvo "Grafičar". Nalazi se na uzvisni zvanoj Rudarsko sedlo na nadmorskoj visini od 864 m, na Sljemenskoj cesti u blizini Doma Crvenog križa. U neposrednoj blizini Grafičara nalazi se Rudnik Zrinski."zanimljivo drvo, izdaleka izgledaju kao gnijezda


i gljivice


prolazim pored Doma Crvenog križa


iz literature: "Dom Crvenog križa izgrađen je 1932. godine. i nalazi se na vrhu zvanom Malo Sljeme (959 m). 1984. godine objekt je obnovljen i dograđen prema idejnom rješenju arhitekta Andrije Mutnjakovića, a danas je vrlo održavan i u besprijekornom stanju (barem prema viđenom izvana). Dom raspolaže sa 64 kreveta i blagovaonicom za 100-tinjak ljudi, ali zatvorenog je tipa - naime, nije za planinare nego služi za đačke škole u prirodi. U dvorištu Doma nalazi se Kapelica Sv. Franje, brončana skulptura medvjedice, te mala fontana."


jedan od tornjeva


i stižem pred ruševine nekadašnjeg Dom sindikata ili Pansiona Medvednica s pogledom na grad


iz literature pisano 2011.: "Nekad zvani Dom Sindikata ili danas Pansion Medvednica u vlasništvu Trgovačkog društva Sljeme-Medvednica d.o.o. nalazi se na 960 m nadmorske visine. Dom je prilično velik objekt (sadrži ukupno 28 dvo-, tro-, i četverokrevetnih soba s vlastitim sanitarnim čvorom), ali trenutno je u prilično zapuštenom stanju (što i fotografije prikazuju). Sagrađen je 1939. g. kao poštanski planinarski dom, no u njemu je dugo bio odjel Očne klinike Medicinskog fakulteta. Koristio se kao dom za izviđače i učenike za "školu u prirodi"."malo slika bez teksta :(
koji pogled na grad
i tako tužna što ovako lijep objekat propada, nailazim na nešto što me nasmijalo


a onda na ljepotana koji je zario svoje prste u zemlju


prolazim podno vrha i nove gornje stanice žičare


i nekadašnja gornja stanica žičare i pogled na grad


zanmljivi detalji


ijuuuu kolko ekipe na skijalištu na činovničkoj, a nebo...


Kapelica Majke Božje sljemenske - iz literature: Na 1001 metru nadmorske visine, skrivena u sjeni stabala, nalazi se dražesna kamena kapelica koja nosi ime Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata. Obučena u „ruho“ od autohtonog medvedničkog kamena i drva, kapelica je potpuno usklađena s okolnom prirodom.
Kapelica je sagrađena 1932. godine prema nacrtu arhitekta Jurja Denzlera, u čast tisućite obljetnice hrvatskog kraljevstva i 1300. obljetnice pokrštenja Hrvata. Izvana evocira prve starohrvatske crkvice iz Dalmacije, a iznutra je ukrašena djelima vrsnih umjetnika poput Radauša, Turkalja, Hudoklina i Stupice, inspiriranih hrvatskim motivima.
Pažljivo su odabrani i materijali: strop od slavonske hrastovine, oltar od bijelog bračkog kamena, glina za zemljane posude s Petrove gore. Čak je i svileno misno ruho izrađeno po narodnim motivima iz hrvatske povijesti.
Iako nema stalnih župljana, kapelica je 1963. postala župnom crkvom neuobičajene Turističke župe Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata, postavši tako najvišom župnom crkvom u Hrvatskoj.i treći toranj


prolazim kraj Snježne kraljice koja je fora okićena


nema brige jer nema snijega, ovo je na planinarskoj stazi 21 prema Hunjki


još jedan toranj ili ? meterološka stanica Puntijarka


nađu se i ovakve prepreke na stazi


pogled prema Zagorju


do slovenskih Alpa


na povratku pogled na toranj


pogled na grad Zagreb preko nove stanice žičare na Brestovcu


pogled na zapadni dio grada


i na ruševni Pansion Medvednica


i kreće spust po Mrcini, gdje staza nije samo blatna već i potok i jedini ljudi koje sam srela (osim onih na vrhu koje ne računam)


nakon gadnog spusta eto me do pitomijeg dijela, staza potok i desno mrcina od stabla


pred kraj ulazim u predivnu borovu šumu dok u daljini čujem žubor potoka


pogled u nebo


potok


Kraljičin zdenac
iz literature: "Jezerce Kraljičin zdenac i istoimeno izletište odmah pored njega (529 mnv), zbog dobro uređene planinarske staze i blizine grada, jedno su od najposjećenijih lokacija na Medvednici. Do njih uz potok Kraljevec vodi iz Šestina (uz restauraciju "Šestinski lagvić") jedna od najlakših staza; planinarska staza 13. Stazu je još krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire, pa je tada staza nosila njezino ime. U novije vrijeme ipak se uvriježio se naziv staze prema grofovu imenu - Staza Miroslavec. Uz put su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice.
Kraljičin zdenac je zapravo snažan izvor pitke vode potoka Kraljevca, a ime je dobio prema legendarnoj nemiloj "Crnoj Kraljici" (pretpostavlja se da je to bila Barbara Celjska, druga žena kralja Sigismunda Luksemburškog).
Na tom je mjestu u 19. stoljeću uređen izvor i okoliš dok je grof Kulmer prije Drugog svjetskog rata napravio malo umjetno jezero odnosno ribogojilište s lugarnicom.
Legenda o zdencu
Bilo jednom da su uslijed velike suše usahnula sva vrela i zdenci na Medvednici. Sva osim dubokog zdenca na Medvedgradu kojim je gospodarila Crna Kraljica. Narod izmučen od žeđi uputi se k Crnoj Kraljici na Medvedgrad i zamoli je vode. No kraljica bi zle ćudi i seljacima vodu uskrati! Žedan narod sav izmučen prepusti se milosti i nemilosti šume koja je tada bila prepuna medvjeda i drugih divljih zvijeri. Kad je narod došao do ovog mjesta, spazi vrelo koje tu prije nije postojalo. Napiju se vode, a zdenac Crne Kraljice nato usahnu."i za kraj zadnji pogled na Kraljičin zdenac i potok


Post je objavljen 07.02.2021. u 09:12 sati.