Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tputovanja

Marketing

Horvatove stube-iznad kamenoloma Jelenje vode - 08.06.2017.

Izlet više mimo staza nego po označenim stazama no isplatio se, i to je bilo 08.06.2017. prijeđeno cca 7 km u 3:30 sati, malo me zezao gps no evo i tragaPreko Horvatovih stuba, do izletišta Srnec, onda off road do spajanja potoka koji izvire na Mičinom vrelo i prolazi kroz izletište Srnec (nisam mu našla ime) i potoka Jelenje vode, te dizanje iznad kamenoloma Jelenje vode i opet penjanje po Horvatovim stubama

Malo o Horvatovim stubama


u Patuljkovoj špiljici naći ćete i patuljka koji ju čuva


gušterčić se sunča ili pozira


malo o Kršu


stijena Moj naklon


ista stijena s druge strane slikana


Tisin ponor


dolazimo do


u kojoj ima, ako se malo bolje pogleda sige zavjese


salljeva


nacrt špilje


kad se ide proučavat špilja


naiđe se i na rupu prema van - sa blicom


i bez


posvete


i stižemo do potoka koji izvire na Mičinom vrelu


i kraj kojeg je izletište Srnec


prirodni prijelaz preko potoka


zanimljiv golać


kamena stijena se uzdiže usred ničeg


zanimljiva tri tanašna drveta


a onda mrcina


kud li se on uputio i koliko će daleko stići


volim ovakvu simbiozu kamena i drva tj. kako drvo raste s kamenom


slapići na potoku


spajanje lijevo potoka sa Mičinog vrela i potoka Jelenje vode


opaki uspon od potoka Jelenje vode iznad


kamenolom i pogled


fine divlje jagode


još jedan pogled sa samog vrha kamenoloma Jelenje vode


zanimljive gljive


predivan pogled s Horvatovih stuba pri povratku


i još jedan pri zalasku sunca


zanmiljive markacije za kraj


iz literature o Horvatovim stubama:
"HORVATOVE STUBE
S livade Hunjke pristupna je staza do Horvatovih stuba. Staza se strmo spušta kroz bukovu šumu pa ponovo preko livada s prekrasnim vidicima na Zagorje. Put, markiran planinarskom markacijom, prolazi pokraj prekrasno razgranatog stabla tise, ponovo preko livade ulazi u šumu visokih borova kroz koju se za nekoliko minuta dolazi na početak Stuba. Na početku stuba nalazi se "Patuljkova špiljica", pukotina u stijeni u koju bi se mogao uvući manji čovjek (patuljak).

Iza pedesete stube je vidikovac s prekrasnim pogledom. Malo kasnije stubama silazi se do kamena nazvanog Moj naklon, a odmah iza sljedećeg zavoja je 15-ak metara dubok Tisin ponor. Dvadesetak stuba iza je još jedan ponor, a ispod 400-te stube put prolazi kroz dio špiljice Medvednica. Špiljica je dugačka oko 25 metara, ali put prolazi tek nekoliko metara kroz nju.

Visinska razlika između prve i posljednje Horvatove stube je 117 metara, a vodoravna udaljenost iznosi oko 300 metara. Ovdje se nalazi spomen ploča graditelju stuba: Vladimiru Horvatu.

Ovo je područje osobito zanimljivo zbog raznolikih kraških oblika u vapnenačkom terenu. Osim spilja i jama, tu ima voda ponornica, stijena, ponikava i škrapa tako da posjetitelj može sebi dočarati raznolikost i zanimljivost kraške prirode. Ovdje izletnika očekuje raznolika šuma u kojoj pravladavaju stabla tise koja nije toliko zastupljena u drugim dijelovima Medvednice.

VLADIMIR HORVAT
Veliki zaljubljenik u Medvednicu, planinar, novinar, publicist i fotograf, Vladimir Horvat (1891-1962) u periodu od 1946-53. godine vlastoručno je izgradio 500 kamenih stuba na tada nepristupačnom dijelu Medvednice. Horvatove stube su bez sumnje najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom.

Horvat je također uredio za posjet špilju Medvednicu, otkrio još jednu novu pećinu i nekoliko ponora, a na obali potočića u gustoj šumskoj hladovini, ispod 500 stuba, uredio lijepo izletište s terasama, klupama za izletnike i jednom nadstrešnicom za slučaj nevremena te ga nazvao Srnec."


Post je objavljen 31.01.2021. u 12:43 sati.