Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tputovanja

Marketing

Uvala Val Faborso - 08.01.2016. i 29.12.2017.

U Rovinjskom akvatoriju ima jedna zanimljiva uvala Val Faborso nalazi se južno od uvale Saline, na koord.N 45° 07.066, E 013° 37.013. Do nje se može doći pješice malim šumskim puteljkom sa Rta Sv. Fume.

Plaža je stjenovita, a morsko dno pjeskovito tako da daje posebnu boju i odsjaj cijeloj uvali. Uvala je dugačka i uska poput lagune.
Zanimljivost uvale Val Faborsa su kamenolomi iz kojih su se vadili kameni mlinovi u Rimsko doba.

Jedna panorama kamenolomanašla sam i jedno korito


stijene
iste te stijene 2 godine kasnije, 29.12.2017.


ako ste mislili da je samo to zanimljivo nene, treba se spustit na obalu - još bolje ako je oseka, a onda ćete vidjet - e sad ili su isto vadili ovdje kamenje


ili su ovo bili bazeni gdje se dobivala purprna boja iz volaka - dobila sam takvu info dal je točna neznam


i još jedan, treba se prošetat obalom i vidjet će ih se raznih oblika.


i slike od 29.12.2017. - znači skoro dije godine kasnije pri oseki.
ako dolazite sa sjevera od uvale Saline doći ćete do ruševina Crkvice svete Eufemije, koja se nalazi na koord. N45°7.112, E013°37.122


i unutrašnjost


pazite da ne prođete kraj nje jer se i jedva vidi od gustiša, no ima puteljak do nje


iz literature o Crkvici: "Crkva Sv. Eufemije, mnogo poznatija po uobičajenom nazivu Sv. Fume, nalazi se na širem području Valalte, sjeverno od Rovinja i južno od ulaza u Limski kanal, točnije na prevlaci što spaja uvale Saline i Valfborso. To je područje bogato materijalnim ostatcima koji potvrđuju čovjekovu nazočnost od prapovijesnih vremena. Obilje nalaza, ali i blizina dvaju velikih kampova (Valalte na sjeveru i Monsene na jugu), nameće sustavno istraživanje i vrednovanje baštine toga područja.
Crkva Sv. Fume romanička je građevina križnog tlocrta s malim transeptom (poprečnim brodom) iza kojega se nalaze tri upisane apside nadsvođene konhama koje su oslonjene na trompe u uglovima. Središnja je apsida nešto veća i šira od bočnih.
Crkva je u ruševnom stanju, bez pročelja i krova, a i bočnim zidovima prijeti urušavanje. Kako je bila potpuno obrasla vegetacijom, najprije je očišćena zajedno s okolišem radi nesmetanoga izvođenje arheoloških radova.
U početku je istražena unutrašnjost crkve. Uklonjen je sloj kamenja i šute koji je sve pokrivao, a bio je ponegdje visok i do jednoga metra. Nakon toga se otkrilo da je crkva odijeljene stubama u dvije razine. Na gornjem su dijelu uočene pravilno isklesane i poredane rupe koje su pripadale bazi oltarne pregrade, ali fragmenti pregrade nisu pronađeni. Pod je crkve isklesan u živoj stijeni, za razliku od povišenoga apsidalnog
dijela čiji je središnji dio popločen opekama od kojih je sačuvano samo nekoliko ulomaka. Bočne su strane pokrivene kamenim pločama, a uz bočne su zidove naknadno postavljene kamene konzole za klupe. Tada je vjerojatno skinuta i oltarna pregrada i preuređena središnja apsida tako da je njezina razina podignuta stubama od lijepo obrađena kamena, a u središtu su vidljivi tragovi stipesa. S obzirom na obradu kamenih blokova, velika je vjerojatnost da su među njima ostatci oltarne pregrade. "


I na karti: Fotoaparatić prikazuje lokaciju Crkvice, a "i" mjesto kamenoloma. :))p.s. 29.12.2017. iz uvale Val Faborso su se vidjeli i Dolomiti
Post je objavljen 24.01.2021. u 13:40 sati.