Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/makedopgreatagain

Marketing

"Na muci se poznaju junaci."

Svaka kriza predstavlja određenu muku, ali svaka kriza može biti i prilika. Kako prebroditi krizu i kako u krizi ugledati priliku, umijeće je koje se skupo naplaćuje. Dobar primjer krize je ovaj najrecentniji – COVID-19 kriza.

Krenimo redom. Kako bi poduzeće uspješno savladalo krizu, ono treba imati dobre temelje. Dobri temelji su, u ovom slučaju, kvalitetne organizacijske vrednote, vrijednosti. Isto je i s potresom, drugom krizom koja nas je zadesila u kratko vrijeme – kako bi građevina izdržala kušnju na koju je stavlja potres, prvenstveno mora imati dobre temelje. Kako bi se organizacijske vrednote uspješno implementirale, vođa mora biti kompetentan. On mora znati komunicirati, slušati, pružiti podršku i osjećaj pripadnosti zaposleniku, izgraditi povjerenje unutar organizacije, znati voditi i upravljati, uvjeriti i inspirirati te niz drugih stvari. Vođa nije biti lako ni bez prisutnosti krize, kamoli uz nju, ali se upravo dok krize nema izgrađuju sve ove vrijednosti prethodno navedene kako bi vodstvo u krizi bio što manji izazov, kako donošenje odluke usred neizvjesnosti ne bi bilo „pitanje života ili smrti“, nego „pitanje formalnosti“.

Vratimo se na početak. Vođe svoje umijeće skupo naplaćuju jer je kvalitetan i uspješan vođa poput dijamanta – rijedak, samim time i vrlo skup. Prema Perceptyxu (2020.), samo 42% zaposlenika se snažno slaže da je vodstvo djelotvorno vodilo organizaciju kroz COVID-19 krizu. Kvalitetan i uspješan vođa je upravo onaj za kojeg se smatra da je djelotvorno vodio organizaciju kroz krizu. S druge strane, krizu treba shvatiti kao priliku, makar samo kao pokazatelj svih napora učinjenih do danog trenutka. Kriza ne mora donijeti dodanu vrijednost, ali mora dati jasne odgovore na pitanja koliko je poduzeće stabilno i koliki su kapaciteti vodstva da savlada krizu. To je prilika koja se ne smije propustiti.

„My job was to make everyone understand that the impossible was possible. That's the difference between leadership and management.“ – Sir Alex Ferguson


Post je objavljen 16.01.2021. u 18:43 sati.