Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tputovanja

Marketing

Fort Forno - 26.03.2016.

Malo ću vas provest po utvrdi Fort Forno dok je još bila zaraštena i zapuštena i to davne 2016. godine, dok sam morala pazit dal ću naletit na jelene ili divlja svinje, a nađe se i pokoja zmija san...

Inače odrasla sam u Rovinju, a pojima nisam imala da postoje ove divne građevine u mojoj blizini, doznala sam za njih istražujući što ima zanimljivo za sakrivanje kutijica za geocaching igru (pisala sam malo o njoj u prvom postu). Ima tu i građevina iz drugog svjetskog rata, al iskreno one me ne zanimaju jer to je sve armirani beton, al zato me fascinira što je i kako izgrađeno u vrijeme Austro-ugarske monarhije i to ukopane u zemlji i građene masivnim zidovima.

Na području Pule koliko sam uspjela izbrojat bilo je cca 60 takvih građevina, a ovaj kompleks je bio najsjeverniji. Kroz iduće postove provest ću vas nekoliko puta kroz cijeli kompleks i moći ćete vidjet kako se s vremenom sve mijenjalo.

Iz raznih izvora:
Fort Forno je obalna utvrda blizu Barbarige koju je izgradila Austrija 1904. godine, radi obrane glavne luke svoje ratne mornarice. Utvrda se nalazila u sektoru IX Obalne regije Pula (njem. Küstenabschnitt Pola), a klasificirana je kao obalna oklopna utvrda (njem. Werk (Küstenfort) mit Panzer).

Osim Forta Forno u ovom se sektoru nalaze još dvije obalne oklopne utvrde, a u obrani im je pomagalo još sedam obalnih baterija. Ovaj sektor činio je sjeverozapadni kraj pulskog fortifikacijskog sustava, štiteći sjeverni ulaz u Fažanski zaljev .

Fort Forno građen je u stilu svoga vremena, od betona u obliku prstena ojačanog dvjema baterijama, Benedetto i Caluzzi: ona s lijeve strane s dvama topovima kalibra 305mm i s desne strane s topovima kalibra 280 mm. Tvrđava je tijekom vremena urušena, no vidljivo je da je bila omeđena visokim kamenim zidovima i puškarnicama dok je cijelu utvrdu okruživao suhi i duboki rov, kao prepreka pješaštvu.

S uzvisine na kojoj je bila, pruža se pogled na Rovinj, Barbarigu, Fažanu i Pulu.

Kasnije, nakon Drugog svjetskog rata, utvrdu je koristila JNA i u njoj držala stoku i stočnu hranu.

Svi fortifikacijski objekti na ovom području, ukupno njih 14, vidljivi i nevidljivi su jer su neki pod zemljom, a međusobno su povezani kanalima.


Ušla sam sa strane Barbarige (N 44°59.600, E 013°44.200) kroz ovu kapiju, mislim pored njepogled prema južnom-lijevom djelu, gdje je i bila eksplozija te je dio urušen


pogled na prilaz utvrdi iz smjera utvrde


pogled sa stepenica na ulaz


od glavnog ulaza prema desno (tad sam imala loš mob pa nisam mogla radit panoramu da dobijem cijelu građevinu na jednu sliku)


nastavak


do ugla s ovdje jako dubokim zaraštenim jarkom


popela sam se na vrh preko ovog djela, ne može se opisat koliko je ovo ogromno


pogled u spremnik s vodom


i stepenice u spremnik


pogled od gore na razrušeni dio - to mora da je bila eksplozija golemih razmjera (navodno se to desilo u drugom svjetskom ratu)


i pogled prema Brijunima


lijeva kupola zanimljivo iscrtana


svakakvi su tu ulazi/izlazi


pogled na čempres (koji su u međuvremenu posjekli iz neznam kojeg razloga šmrcccc


sjeverni dio


ovdje je bio ogroman top


pogled prema Rovinju


detalj, gdje sam se i spustila


na odlasku sam naletjela i na stražarnicu


a pri odlasku do obale naletjela i na ulaze u podzemlje


ispod Fort Forna nalazi se i vrlo zanimljiva obala


Ostala sam oduševljena ovom predivnom ogromnom utvrdom, kaj je bila i glavna utvrda cijelog kompleksa, evo i na googlu, ali iz novijeg doba, kad više nema čempresa i unutra je postavljena pozornica

Post je objavljen 07.01.2021. u 18:03 sati.