Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tputovanja

Marketing

Muzej dinosaura i ptica Bale - 15.07.2016.

Da vas ne zatrpam jednim za drugim postovima o mojim obilascima Grdoselskog kanjon, upoznat ću vas, za vas koji ne znate, da u Balama u samom centru postoji Muzej dinosaura i ptica, na adresi Rovinjska 1/I.
Bila sam tamo 2016.godine, kada je radno vrijeme bilo ponedjeljak-petak od 8-16, no kako je sad s obzirom na pandemiju ne znam, najbolje nazvat i pitat 052 824 270, 099 493 083.
Ulaznice su Odrasli: 20 kn, Učenici, studenti i umirovljenici: 15 kn, Grupe (min. 20 osoba): 16 kn, Djeca do 12 godina: gratis.

Muzej je mali, ali slatki na katu vas pozdravlja gospon DinoOTKRIĆE DINOSAURA IZ BALA

Fosili dinosaura iz Bala otkriveni su 1992. godine na dnu Jadranskog mora u uvali Kolone. Otkrio ih je Dario Boscarolli iz Monfalconea (Gorizia, Italija), dok je ronio u potrazi za ribama.

Većinu fosilnih kostiju koje su ovdje izložene sakupio je Boscarolli roneći. Neke su kosti ležale slobodno na dnu jer su prstaci uništili vapnenac koji ih je okruživao, ali nisu dirali kost. Ustvari prstaci ne mogu probiti kalcijev fosfat od kojeg su kosti građene.

Nalazište dinosaura u uvali Kolone potencijalno je jedno od najvažnijih u Europi.


KOJI SU DINOSAURI OTKRIVENI U BALAMA I GDJE SU ŽIVJELI?

Stijene u kojima se nalaze fosilne kosti dinosaura potječu od karbonatnog mulja taloženog na dnu priobalnog jezera prije oko 130 milijuna godina tijekom perioda (mezozojska era).


Raspored kontinenta i oceana u to vrijeme razlikovalo se od današnjeg . Kontinenti su bili grupirani u dva odvojena superkontinenta – Laurazija na sjeveru i Gondvana na jugu. Istra se nalazila na sjevernom rubu Gondvane pri vrhu afro-arapskog kontinenta u tropskim geografskim linijama. Prije otkrića dinosaura u Istri i drugim sredozemnim regijama znanstvenici su smatrali da je to područje stalno bilo prekriveno plitkim tropskim morem. No, prisutnost velikih kopnenih životinja dokazuje da je sredozemna regija bila okopnjavana.

Pronađene kosti pripadaju dvijema skupinama velikih sauropodnih dinosaura, te dvijema vrstama malih tetrapadnih dinosaura. Sačuvane su kosti nekoliko jedinki različitih veličina tijela.

Malo unutrašnjost i čega svega ima :)


gdje su sve pronađeni dinosauri u Istri


u sobi do su preparirane autohtone ptice
Slike su dosta loše pošto je slikano preko stakla, pa isprike zbog istog.
Nažalost danas me i zeza sa postavljanjem okomitih slika - blog ih okrene vodoravno cry tako da ih nisam mogla stavit koliko sam željela tuzanPost je objavljen 03.01.2021. u 14:34 sati.