Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tputovanja

Marketing

Pazinski krov i Tomažinov mlin - 11.03.2017.

11.03.2017. kao što možete primijetit bio je dan slapova i istraživanja, tako smo prije otkrivanja Grdosela i njegovih potoka i kanjona svratili do manje znanog slapa Pazinski krov, kad sam ga vidjela oduševio me čak i više nego razvikani Zarečki krov. No napominjem i on zna presušit, a mi smo išle ciljano nakon kiše kad ima dosta vode.
Do njega se dođe kad iz Pazina idete prema Rijavac, te na koordinatama N45°14.645, E013°56.335 skrenete lijevo i vozite do livadice (N 45°14.579, E 013°56.176) gdje ostavite auto, žubor vode i stazice odvest će vas do slapa. :)

predivne formacije koje priroda uradi, a nešto i čovjek jer je tu nekad bilo puno mlinovaPazinski krov


tu je lijepo upotrebljen nekadašnji mlin kao stol


tu su i ostaci nekadašnjeg mlina


pogled od slapa uzvodno Pazinčicom, te formacije i slapići su me oduševili


evo i tekst koji sam našla na netu:
"Pazinski krov je manji od dva slična vodopada na Pazinčici. U sušno doba godine najčešće nema vode u jezercu pod vodopadom, ali neka nas to ne razočara. Za promjenu imamo priliku iz suhog jezera ispod vodopada dobro promotriti ostatke mlina koji se nalazio pod samim slapom. Mlin Fotzlapum (= pod slapom ?) spominje se u Urbaru Pazinske knežije još 1498, kada je bio u vlasništvu nekog Gregora Prechenstaina, dok je kasnije bio u vlasništvu plemićke porodice Rapicio. I taj je mlin djelomično bio usječen u stijenu i naslonjen na nju, a žito se donosilo i brašno odnosilo sa njegove gornje strane, gdje se danas nalaze drvene stepenice kojima se uspinjemo iz kanjona. Ako je jezero suho imamo priliku vidjeti ostatke sva četiri zida nekadašnjeg mlina, dok je dno jezera prepuno ljudskom rukom obrađenog kamenja od kojeg je mlin bio sagrađen. Na jednom ćemo kamenu, koji je inače ispod površine vode, zamijetiti ucrtana polja prastare igre „mlin“ kojom su si mlinari očito kratili vrijeme.

Izvor: central-istria.com/hr/Pazinski-krov-short-walk"


Nakon obilaska Pazinskog krova vratile smo se do asfalta, te po njemu došle do Napoleonovog ili Francuskog mosta, te tu odmah s lijeve strane parkirale i prošetale do nekadašnjeg Tomažinovog mlina (koji se nalazi na N 45°14.707 E 013°56.259), evo nešto sa neta o tome:

"Ovo su ostaci Tomažinovog mlina, posljednjeg aktivnog mlina na Pazinčici, koji je prestao s radom krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nekad su tu bila zapravo dva mlina, jedan do drugog. Donji je pripadao porodici Hrastić, a gornji porodici Brajković s nadimkom Tomažin. Koristili su zajedničku branu koja je nekada bila drvena kao i sve ostale, sve ko kraja II svjetskog rata, kada su po sjećanju Marija Brajkovića Tomažina zatvorenici iz Pazinskog kaštela dovedeni da sagrade novu betonsku branu koja i danas stoji.

Jezerce koje je formirala brana Tomažinovog mlina bilo je nekad poznato pod imenom Tornina. Taj se toponim spominje u matičnim knjigama Pazina još početkom 18. stoljeća. Stotinjak metara uzvodno dvije obale Pazinčice su spojene starim kamenim mostom koji se zove Most Svetog Jožefa, ili ponekad Napoleonov ili Francuski most, zbog činjenice da je sagrađen početkom 19. stoljeća kada je na par godina i ovaj dio Istre bio pod vlašću Napoleona. Za vrijeme poplave 1993. bujice su toliko oštetile most da su ga pomakle s mjesta desetak centimetara, te je ušvršćen betonom I kasnije proširen. U tijeku 2012. godine završeni su radovi na sanaciji kamenog pročelja mosta, te je njegova ljepota zasjala u punom svjetlu."


Napoleonov/Francuski most


ostaci Tomažinovog mlina


brana


stari kotači


brana i dotok na mlin


I jedna za kraj s jutarnjim suncem :)

Post je objavljen 02.01.2021. u 13:04 sati.