Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vivarij

Marketing

Dendrobates Azureus Vivarij

Evolucija vivarija

Puštanje u pogon 31.10.2020



Dodavanje prvih biljaka 04.11.2020



Životinje: Dendrobates azureus, Jednakonošci, Skokuni

Biljke: Ficus pumila Quercifolia, Ficus pumila var. minuta, Selaginella uncinata ‘Peacock Spikemoss’, Peperomia emarginella, Ruellia devosiana, Bromeliad Neoregelia schultesiana, Bromeliad ‘Neoregelia ampullacea’ ‘Big Tiger B’, Bromeliad ‘Neoregelia schultesiana’ ‘Fireball variagated’.



Dendrobates azureus


Karakteristike:
- Svijetloplava boja
- Odvažna
- Jednostavna za uzgoj
- Tihi poziv
- Velika
- Može se držati u grupama dok je mlada
- Odrasle je najbolje je čuvati u parovima

Naziv: Dendrobates tinctorius ‘Azureus’. Nekada poznat kao Dendrobates azureus dok genetsko ispitivanje nije pokazalo da je D. azureus još jedna populacija Dendrobates tinctorius. Obično se naziva nebeskoplava žaba otrovnih strelica, žaba plavih otrovnih strelica ili žaba otrovnih strelica u boji (na temelju ranog vjerovanja da su domoroci koristili žabe jarkih boja za bojanje tkanine).
Preporučena veličina vivarija: Akvarij od 10 litara pogodan je za jednog Dendrobates tinctorius ‘Azureus’, ali Josh’s Frogs preporučuje vivarij od 20H ili 18x18x18 za 1–3 žabe. Niste sigurni kako postaviti vivarij? Molimo pogledajte naš video o tome kako postaviti vivarij.

Temperatura: Mogu podnijeti temperaturni raspon od 65 F do 80 F, ali preferiraju temperature u niskim i srednjim 70-ima. Opasne su temperature preko 85F.

Vlažnost: Kao i većina žaba s otrovnim strelicama, Azureus preferira raspon vlažnosti od 70–100%, ali može podnijeti vlagu do 50% na kraći vremenski period ako žabe imaju pristup vodi. Niska razina vlage, posebno bez pristupa vodi, može brzo biti fatalna. Veličina: Odrasle ženke Azureusa veće su, mjere oko 2 inča. Mužjaci Azureusa malo su manji, u prosjeku oko 1,5 inča u zrelosti. Sve dendrobates tinctorius ‘Azureus’ žabe koje prodaje Josh’s Frogs su dobro započeta maloljetnica i dugačke su približno 1 ”.

Dob: Dendrobates tinctorius ‘Azureus’ sposoban je živjeti i više od 20 godina u zatočeništvu u idealnim uvjetima, iako je životni vijek češći 10 godina. U divljini se smatra da Azureus može živjeti 4–6 godina. Svi Azureusi na prodaju u Josh’s Frogs dobro su započeli maloljetnici i stari su 2–3 mjeseca.

Hranjenje: Kao i većina žaba s otrovnim strelicama, Azureus preferira manju hranu. Sve prodaje azureus Josh’s Frogs spremno će jesti voćne mušice Drosophila melanogaster. Odrasli Dendrobates tinctorius ‘Azureus’ spremno će jesti voćne muhe Drosophila hydei i cvrčke cvjetove. Sve godine žaba otrovnih strelica uživat će u proljetnim repovima i izopodima. Sve hranjive kukce treba zaprašiti dodatkom vitamina / minerala. Za više informacija o tome što otrovne žabe strelice mogu jesti, posjetite naš Vodič s uputama za hranjenje otrovnih žaba.

Spolno ponašanje: Dendrobates tinctorius ‘Azureus’ ne može se seksualno korisiti do 10. do 12. mjeseca života. Mužjaci Azureusa obično su manji od ženki, koje se često čine i duže i šire. Mužjaci također imaju tendenciju da imaju šire jastučiće prednjih nožnih prstiju i manje definirani stražnji luk od ženki. Josh’s Frogs prodaje maloljetnike stare 2–3 mjeseca koji nisu seksualni, osim ako nije drugačije naznačeno. Za više informacija o seksu s žabama otrovnih strelica, posjetite naš Vodič s uputama za seksing žaba otrovnih strelica.

Uzgoj: Azureusi su vrlo jednostavni i laki za uzgoj. Kao i većina Dendrobates tinctorius, Azureus je najbolje uzgajati u parovima jer se odrasle ženke mogu međusobno boriti u prisutnosti mužjaka. Općenito, jaja se talože na glatkom širokom listu ili na petrijevki ispod kakao-kaše. Jajašca se izlegu u punoglavce, kojima je zatim potrebno 60–80 dana da dovrše metamorfozu u minijaturne verzije odraslih. Za više informacija o uzgoju i uzgoju žaba otrovnih strelica, posjetite naš vodič za uzgoj otrovnih strelica. Povijest iz hobija: Otkriveni 1968. godine, Dendrobates tinctorius ‘Azureus’ prvi su put uvezeni 1970. godine. Većina Azureusa potječe iz uvoza 1980-ih i početkom 1990-ih. Mnogi hobiji postoje u hobiju, koji uglavnom odražavaju pojedinačni uvoz iz Surinama ili Europe. Svi Azureusi u trgovini kućnim ljubimcima potječu iz jedne populacije u divljini i mogu se sigurno uzgajati zajedno. Josh’s Frogs radi s nekoliko linija Dendrobates tinctorius ‘Azureus’ i međusobno uparuje različite linije kako bi održao genetsku varijabilnost u žabama koje prodajemo.

Odred za čistoću, Clean up Crew
Važan dio bioaktivnog šumskog terarija gdje pomažu u čišćenju otpada i detritusa iz spremnika.


Isopod

Jednakonošci (Isopods) Trichorhina tomentosa, neformalno poznata kao patuljasti bijeli jednakonožac, vrsta je šljuka u obitelji Platyarthridae. To je partenogenetska vrsta, a poznate su samo ženske jedinke. Izvorni u tropskim regijama diljem Amerike, bijeli patuljasti izopodi uvedeni su u druga tropska područja širom svijeta.


Springtails

Skokuni (Springtails), rasprostranjeni red člankonožaca iz razreda unutarčeljusnika koji žive u svim mogućim geografskim i klimatskim uvjetima, od australskih pustinja pa do snjegova visokih Himalaja i na Antarktiku. Prilagodili su se životu na tlu, drveću, špiljama, kopnu, vodenim površinama, snijegu i ledu.

Biljke u vivariju:


Ficus pumila Quercifolia — puzajući fikus


Ficus pumila Quercifolia — puzajući fikus. Ficus pumila ‘Quercifolia’ (poznata i kao strings of frogs) minijaturnija je sorta vrlo popularne Ficus pumila ‘Puzava smokva’. Za razliku od puzave smokve, ova sitna penjačka vinova loza ima tendenciju malo sporijeg rasta, što se često cijeni zbog činjenice da se puzava smokva ponekad može prebrzo širiti po volji nekih ljudi. Također se jako sviđa zbog svog sitnog lišća u obliku hrastovog lista. Kao i većina tropskih trsova, cijeni vlažnu podlogu i brže će rasti u vlažnom okruženju. Mora se održavati vlažnom, inače će se sušiti. Quercifolia preferira svijetlu sjenu.


Ficus pumila var. minuta


Ficus pumila var. minuta — Mali, lijepi fikus s malim listovima u obliku srca. Potpuno bez problema u njezi i održavanju. Ne treba ga miješati s normalnim Ficus pumila. Ovaj fikus ima manje lišće i ne raste tako brzo; Treba ga održavati vlažnim i toplim.


Selaginella uncinata ‘Peacock Spikemoss’


Selaginella uncinata ‘Peacock Spikemoss’ nije prava mahovina, već je vrsta likofita, koja je najstarija živa vaskularna biljka koja datira od prije 410 milijuna godina, čineći je pomalo pretpovijesnom i za razliku od većine biljaka po dizajnu. Porijeklom je iz južne Kine. Ova tropska biljka nalik grmu ima jedinstveno iridescentno zeleno i brončano, ljuskavo, grubo lišće koje ima tendenciju vučenja prema gore i prema van, stvarajući lijepu podlogu. Cijeni djelomičnu hladovinu, visoku vlažnost i stalno vlažno, humusno tlo. Ova biljka rijetko prelazi 2–3 cm u visinu i ne voli izravno i intenzivno svjetlo, jer će brzo izgorjeti i propasti. Paun Spikemoss je također otporan na otvorenom i izvrsno izgleda u kamenjarima s jarkim metalno plavim lišćem ljeti i bakrom / brončana boja u jesen.


Peperomia emarginella

Peperomia emarginella — U mnogim tropskim regijama svijeta, a naime u cijeloj Latinskoj Americi, obitelj Peperomia je široko zastupljena. Peperomia emarginella prikladna je biljka za mini terarij. Budući da je u prirodi manje primijećena biljka, privlači pažnju u vašem terarijumu.



Pyrrosia Lingua: jezična paprat
Pyrrosia Lingua [Py-ROH-see-uh LIN-gwa] epifitska je paprat iz porodice Polypodiaceae.

Te paprati obično rastu u divljini preko kamenja ili stabala.

Porijeklom je iz Vijetnama, Tajlanda, Mijanmara, Laosa, Indije, Tajvana, Kine i Japana.

10 najboljih cvjetnica s cvjetnim rešetkama
Listovi jezične paprati (Pyrrosia lingua)
Stan Shebs [CC BY-SA 3.0], putem Wikimedia Commons

Njega Pyrrosia Lingua
Veličina i rast
Jezična paprat ima plitke, sporo rastuće, puzeće rizome.

Pupa uspravnim listovima narastu do 12 inča širine i 18 inča visine.

Listovi imaju suženu podlogu i maslinasto su zelene boje s blago uvijenim rubom koji pokazuje donju stranu od filca ove biljke.

Cvjetanje i miris
Ova biljka ne cvjeta.


Svjetlost i temperatura
Pyrrosia Lingua je hladno otporna biljka i podnosi temperature od -18 ° C i niže.

Međutim, sobna temperatura se preporučuje za optimalan rast i preferira polusjenu.

Stavite ovu paprat ispod drveća ili u zatvorenom prostoru, na mjestu gdje je zaštićena od izravne sunčeve svjetlosti.

Zalijevanje i prihrana

Jezična paprat najbolje se snalazi u dobro dreniranom vlažnom tlu, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje.

Paprat reagira na sušu postajući bljeđom, svjetlijom nijansom zelene boje, ali kad zalije, vratit će se svojoj normalnoj boji.

Preferira vlagu, pa se zamagljivanje preporučuje u suhim uvjetima okoliša.

Ako ste koristili tlo bogato organskim tvarima, tada ovoj biljci neće trebati puno dodatnog gnojiva.

Tijekom hranjenja koristite gnojiva bogata dušikom.

Idealno vrijeme za oplodnju je tijekom toplijih mjeseci.


Tlo i presađivanje
Pyrrosia Lingua najbolje uspijeva u dobro dreniranom tlu pod neizravnim jakim svjetlom.

Najbolji medij za ovu paprat su bogate organske tvari poput komposta ili treseta.

Potrebno je prozračno tlo, zbog čega je najbolje rizome položiti na površinu prilikom ponovnog stavljanja.

Preduboko zakopavanje rizoma uzrokovat će truljenje.

Njega i održavanje

Ova paprat ne zahtijeva puno održavanja, ali je neophodno pažljivo je pratiti tijekom faze uzgoja.

Obavezno ga redovito zalijevajte u prvom tjednu, ali to izbjegavajte tijekom sunčanih popodneva jer bi to moglo dovesti do gubitka vlage.

Ako biljka raste u saksiji, redovito provjeravajte gornji sloj tla nježnim dodirivanjem da biste provjerili je li suha.

Ako vam se čini da je površina previše suha, odmah zalijevajte.

Redovito uklanjajte stare i uvele listove i po potrebi sapnite vrh.

To pomaže u održavanju atraktivnog izgleda ove biljke.

Kako širiti jezičnu paprat
Ova se biljka često razmnožava pomoću spora.

Uzmite spore i posijajte ih na pelete treseta slijedeći uobičajeni postupak razmnožavanja paprati.

Također će se razmnožavati dijeljenjem rizoma i sadnjom u male dijelove.

Uzmite korijenje i zakopajte ga centimetar ili tako da stvorite isprano lišće.
Pazite da pravilno spakirate i napunite biljku kako biste spriječili zračne džepove.
Nakon što je paprat zasađena obilno zalijevajte.

Kada sadite Pyrrosia Lingua u posudu, svakako upotrijebite posudu zapremnine koja odgovara biljci, inače biste biljku morali puno zalijevati.

Koristite šljunak ispod komposta i smjese tla ili komposta za pojačanu odvodnju.

Idealno vrijeme za razmnožavanje Pyrrosia Lingua je između rujna i studenog ili ožujka i travnja, posebno tijekom stvaranja zimskih rezervi i kada temperatura ne pada prenisko.

Problemi s štetočinama ili bolestima jezičate paprati
Ovo je obično biljka bez problema, ali pripazite na bube, bijele muhe, grinje i brašnaste bube.

Imajte na umu da su određene grinje sitne i da nisu vidljive ljudskom oku.


Predložene upotrebe Pyrrosia Lingua
Pyrrosia Lingua izgleda dobro zasađena na kamenju, trupcima njegovatelja, deblima ili zatvorenim kontejnerima.

Koristite ih u svom vrtu u dobro dreniranom rastresitom tlu ili na području s velikim nagibom.

Izvrsno izgledaju kao lončanice i kada se koriste u žičanoj košarici, ali svakako dodajte vlaknastu oblogu za odgovarajuću drenažu.


Nasjeckajte ili odlomite suhu paprat i upotrijebite ih kao malč za razne biljke kao zaštitu protiv hladnoće ili kao hlad mladim sadnicama.

Međutim, izbjegavajte uključivanje paprati u kompost jer se prilično sporo razgrađuju.

Ruellia devosiana

Ruellia devosiana — Rodu Ruellia, Ruellia (Ruellia) Pripada oko 250 vrsta biljaka porodice Acanthus.Vrste su rasprostranjene u tropskim i suptropskim regijama Amerike. Predstavnici roda grmlja, grmlja i višegodišnjih zeljastih biljaka.Listovi su eliptični, jajoliki, zeleni i raznoliki. Cvjetovi u gornjem dijelu izdanaka nalaze se pojedinačno u osovinama lišća ili su sabrani u više, ljubičaste, bijele, crvene, rjeđe žute.


Bromeliad Neoregelia schultesiana

Bromeliad Neoregelia schultesiana — bromelija Neoregelia schultesiana ljubičasto crvena za sve vrste prašumskih terarija i vivarija. Najbolje uspijeva na temperaturama između 20 i 28 stupnjeva Celzijusa s puno svjetla i velikom vlagom .. Lako se mogu povezati s vinovom lozom sa strane ili u pozadini terarija. Idealno za vivarij gekona, kameleona i žaba.


Bromeliad ‘Neoregelia schultesiana’ ‘Fireball variagated



Bromeliad ‘Neoregelia ampullacea’ ‘Big Tiger B’


Ostalo:

Ovaj par žabica je s nama od 13/11/2020.


Post je objavljen 12.11.2020. u 23:46 sati.