Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Cicipas

Postoje razne razine svijesti... i inteligencije. Na neki način to je povezano sa anketama na blog.hr-u, točnije sa ljubiteljima anketa. Iako cijelu istinu možda nikada nećemo saznati, da li je to famozna "kvantna sprega" o kojoj pričaju teorijski fizičari ili pak dokaz "holografskoga svemira", tko zna, ali mislim da bi fenomen vrijedilo podrobnije istražiti. Ako bude vremena, to jest.

Za sada samo jedna vizualna zagonetka u nekoliko slika. Kome je gušt može pogoditi što je bilo s trimerom, tj. ne mora se ništa "pogađati" nego samo pažljivo gledajući slike pronaći koji dio je zamijenjen.
Osim toga u drugom dijelu posta ispunjavam i obećanje komparativne analize grčkih junaka iz Ilijade. Sa prikladnom anketom, naravno.

Ugodan vikend svima!
Čitamo se!



















Trojanski rat, arhetip Svjetskog rata, Prasvjetski rat recimo tako. Zbog koncepcije formiranja širokog plemenskog savezništva među Ahejcima te mornaričkog iskrcavanja tj. prekomorskog "dostavljanja" rata u neprijateljsko dvorište, preteča je savezničke operacije "Overlord" iz WWII.

U filmu Troja najmanje mi se sviđa odstupanje po pitanju Ajanta. Naime u filmu njega ubija Hektor. A to nije točno. Ajant je izuzetan ratnik u istom rangu s Ahilejem. Bili su i rodbinski povezani. Odgojio ih je isti odgajatelj ratnika kentaur Hiron. Ali Ahilej je miljenik bogova i neranjiv je, osim u petu. Ajant nema nikakvu protekciju kod bogova i običan je smrtnik. U finalu Trojanskog rata, Paris, Hektorov mlađi brat, koji je i uzrokovao rat otevši Helenu, ženu Menelajevu, ubija Ahileja, "sretnim pogotkom" u petu. Kažu da je u presudnoj bitci u noći kad su Ahejci ispuzali iz Trojanskog konja samo Ajant ubio 28 trojanskih junaka. Nakon što je ubijen Ahilej Trojanci pokušavaju ukrasti njegovo tijelo, ali Ajant i Odisej ga uspijevaju sačuvati i dotući Trojance.

Kad je Troja napokon osvojena i spaljena ahejski junaci pobjednici riješavaju kome će pripasti Ahilejeva ratnička oprema. O tome odlučuje nekakvo vijeće, a glavni pretendenti su najzaslužniji živući ratnici toga trenutka- Odisej i Ajant. Odisej, jako dovitljiv, uspijeva obrlatiti vijeće na svoju stranu i njemu daju Ahilejevu ratničku opremu (kacigu, mač, štit) Ajant je navodno tako se rastužio da je počinito samubojstvo bacivši se na svoj mač. Međutim to zvuči malo neuvjerljivo, prema drugim izvorima Ajant je zapao u nekakvo pomračeno stanje uma. U tome stanju je pobio stado ovaca, a onda je doživio halucinaciju zbog koje je povjerovao da je pobio zapravo svoje suborce i uslijed toga je počinio samoubojstvo.
Ovo je zbilja u najkraćim crtama dovoljno, barem za potrebe diskusije na temu arhetipa ahejskih junaka.
Pitanje za diskusiju glasi, tko je vaš najdraži junak u Trojanskom ratu? I ukratko ako možete objasniti zašto?

a)Ahilej
b)Hektor
c)Odisej
d)Ajant
e)Patroklo
f)netko drugi
g)nisam razmišljao/la o tome



Post je objavljen 17.10.2020. u 21:57 sati.