Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drustvenoodgovornaekipa

Marketing

KORPORACIJA- anđeo ili vrag modernog društva

Crno bijeli svijet, stih ili nedostižna pozicija onoga što je oko nas? Postoji li uopće svijet u samo dvije boje koje stoje po strani i nikad se međusobno ne uprljaju?
Što dobivamo kada iz svega izuzmemo filozofiju i stavimo se u okvire ekonomskog svijeta, a svijet s makro razine svedemo na puno manje faktora kojima damo jedan zajednički nazivnik, a to je poduzeće?
Poduzeća i njihova uloga u društvu kroz godine je rasla, a danas su ona postala svojevrsni sinonim globalizacija i kapitalizma. Kroz godine i drugu povijest, poduzeća su uvijek sa sobom nosila i veliki utjecaj na društvo. Vođeni jednim ciljem, a to je ostvarenje profita, stvorila su niz negativnih asocijacija. U dokumentarnom filmu The Corporation, poduzeća koja su zasjala na crnoj listi društva proglašena su trulim jabukama, ali uz naglasak kako ostale koje su i dalje jestive, zrele i dobre ne treba odbaciti i staviti u isti koš.
Može li nas stvarno nekoliko trulih jabuka natjerati da bacimo cijelu kašetu? Vrlo vjerojatno to nikada ne bismo napravili, vrlo vjerojatno bismo odbacili samo one loše i nastavili dalje, s kašetom i jabukama.
Međutim, gledamo li i dalje na sve ovako metaforički, nalazimo se u svijetu kada ta jedna jabuka ne utječe samo na tebe ili samo na mene, ta jabuka se sastoji od puno više života. Onih koji se od nje istovremeno hrane i koji joj istovremeno daju život.
Poduzeće nije jedan čovjek, nije grupa, ono je postalo cijelo društvo. Zapravo, oduvijek je to i bilo, a danas se više nego ikada ne natječe samo za brojke na papiru, valute, natječe se i za ljude.
Nitko ne želi pokušati biti trula jabuka koja će se sakriti u kašeti i proći neopaženo, danas se svi trude biti ona najsjajnija koju će svi htjeti i poštovati. No, negdje između redaka ponovno se svodimo na isto, borbu, s malo izmijenjenim scenarijem.

Na kraju dana sve se svede na isto. Ništa nije crno ili bijelo, nitko nije dobar ili loš i svi mi uvijek na ramenu imamo anđela i vraga koji se jave s vremena na vrijeme, samo je pitanje kome ćemo dati da bude glasniji.

Post je objavljen 12.10.2020. u 22:18 sati.