Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pametnizub888

Marketing

VREMENSKI STROJ

Lila Lunare izumila je vremenski stroj i otputovala u prošlost. Otputovala je u prvu polovicu 10. stoljeća, izašla iz vremenskog stroja vukući za sobom produžni kabl (kojim je napajala jedinicu za proizvodnju kisika; neobičnim misaonim lapsusom zamijenila je Lila Lunare posjet prošlosti s posjetom drugom planetu, planetu na kojem nema kisika), izašla je na jednoj livadi gdje je zatekla jednog od paževa kralja Tomislava koji je upravo brao jagode – novija povijesna istraživanja upućuju na to kako se, istina, radilo o članu poslužnog tima kralja Tomislava, ali kako on ipak nije imao titulu paža nego običnog sluge, premda ga je lokalni župnik u narijetko napisanom dokumentu oslovio titulom „paž“, što je učinio, najvjerojatnije, uslijed endemske polupismenosti, odnosno polunepismenosti karakteristične za to mračno povijesno razdoblje.
Paž kralja Tomislava brao je jagode i, ugledavši vremensku putnicu, bez krzmanja joj ponudio jednu. Lila Lunare pojede tu jednu jagodu i progutavši je istoga časa protrne. Potom pretrne i preznoji se. Zaboravila je bila na staro pravilo prema kojemu vremenska putnica poput nje u prošlosti ništa ne smije mijenjati, kako učinjena promjena ne bi promijenila budućnost iz koje je putnica stigla.
A ona je upravo prošlosti otela cijelu jednu jagodu!
Sjela je, Lila Lunare, natrag u svoj vremenski stroj – koji je nalikovao minijaturnom svemirskom brodu – i postavila brojčanik na 2018. godinu, iz koje se, jadna, uputila ka kobnom 10. stoljeću. Dok se vraćala vlastitoj sadašnjosti, palo joj je na um kako ne zna je li ona pojedena jagoda bila šumska ili vrtna?
„Ipak je to 10. stoljeće“, pomisli. „Rani srednji vijek, doba rijetke naseljenosti i opće nerazvijenosti – ta više je tada bilo šuma nego vrtova diljem Europe!“
Stoga se domisli da je u pitanju bila šumska jagoda. Stigavši natrag u 2018. godinu, krene Lila Lunare prema vratima svog svemirsk ... vremenskog stroja, ali u zadnji čas, držeći kvaku (!) u ruci, u zadnji tren zastane. I zamisli se:
„Šumska jagoda, malo sutra! Pa jasno se sjećam: bila je vrlo krupna, jedva sam je, jadna, sažvakala! Bila je to vrtna, svakako vrtna, nikako ne šumska jagoda!“
Domisli se gornjih misli Lila Lunare pa pritisne kvaku (!), koja joj je nenadano ostala u ruci. Istog joj trenutka, u momentu prosvjetljenja, padne na pamet sljedeće:
„A što ako su u ranom srednjem vijeku šumske jagode bile prosječno veće nego u 2018? Ima logike: šume su bile veće pa bi i pripadajuće jagode trebale biti veće. Ima, ima logike.“
Potom uzme šrafnciger i skine vrata sa šarki (!). Prije negoli izađe van, u 2018. godinu, stavi na se skafander i jedinicu za proizvodnju kisika; jer što ako je jagoda pojedena u 10. stoljeću dovela do promjene sastava atmosfere u 2018. godini!? Možda se smanjio udio kisika. Domisli se toga Lunare pa hrabro izađe u svijet 2018. godine razvlačeći za sobom ranije spomenuti produžni kabl.
Kojeg se riješila tek osam godina nakon opisanih događaja. Jer, izašavši iz vremenskog stroja, na prvi pogled nije dokučila nikakvih protuprirodnih promjena, ali svejedno nije izlazila iz skafandera, čak niti nakon višekratnih uvjeravanja (od strane raznoraznih osobnosti) da je Zemljina atmosfera i dalje sasvim ok, barem što se kisika tiče. Odlučila je biti oprezna i nije se dala razuvjeriti. I u tih je osam godina, razvlačeći produžni kabl, završila fakultet, zaposlila se u jednoj mondenoj tvornici mekih legura, udala se i zadobila nešto djece.
A 2026. godine, pred sam Dan neovisnosti (koji je u međuvremenu više puta promijenio godišnje doba, mjesec i datum), shvatila je sve. Pojedena jagoda iz 10. stoljeća ipak je prouzročila promjenu: imala je, Lila Lunare, jednu trepavicu manje negoli prije njezina puta u prošlost! (Do tada se Lila Lunare koristila pogrešnom metodom brojanja trepavica, brojeći na prste, smjenjujući pritom prste lijeve ruke prstima desne ruke i obrnuto. Sada je, međutim, prvi put u brojanje uključila i prste na nogama.)
Sva sretna, Lila Lunare iskoči iz svog višegodišnjeg skafandera, produžni kabl presječe dobro naoštrenom sjekiricom, izljubi muža i djecu pa odjuri pod tuš.

Post je objavljen 12.10.2020. u 20:47 sati.