Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donabellina

Marketing

dioba snage



"Istina uvijek počiva kod manjine, zato što je manjina najčešće formirana od onih koji imaju mišljenje, dok je snaga većine iluzorna, formirana od mnoštva bez mišljenja."
Kierkegaard


ni puno ni dugo, samo ću reći da je teško biti u skupini jednih ili drugih.

ako si u manjini onda si pod lupom onih iz druge grupe : ne treba im teleskop da te prate
a znati da s praćen od nekoga pa taman bio tjelesni čuvar nije nikakav osjećaj sigurnosti nego dapače bojazan, da je paćenje sa svrhom i razlogom.
ako si osoba koja negdje nešto kotira i pripada manjini jer nešto i misli da bi bila tu, manjinska u mišljenju, onda snaga mnoštva, ovih drugih i glasnijih u podjeli svim raspoloživim mehanizmima nastoje umanjiti značaj mišljenja vlastitom glavom a stavove proglasiti ništavnom tvorevinom manjine nevrijedne pažnji većinske grupe.

u mediokritetskom poimanju manjinci su generalno manje vrijedni : uzalud je dokazivanje istinitosti nečega što neće nikad biti prihvaćeno.
blažena je strpljivost u statičnost onih u manjini : još kvalitetnije ne odustajati od stavova
pa kad netko od takvih "ode" kao što je otišao Gotovac , onda mu se posveti nekoliko rečenica sjećanja , kao nedavno u medijima da je bio i postojao kao nosilac kvalitetnog mišljenja manjine.


i upravo je tako kako Kierkegaard na kraju kaže: snaga većine je samo iluzorna jer se odnosi na mnoštvo bez pokrića, ali, mnoštvo je uvijek mnoštvo pa makar s iluzijom snage moći koju imaju moćnici , pa makar ta snaga ne imala snagu uma ni argumenata, ona se poštivati mora.
Moćnici druge grupe su preglasna grupa, dok pojedinac manjinskog dijela je tek šapat
koji se ne čuje daleko. Ili pak nikako.



Post je objavljen 25.09.2020. u 22:15 sati.