Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

SIROFENIČANKA Mk 7, 24-30 (Zamet 1998)


Isus dolazi u kuću strankinji i poganki koju muči muka njene kćeri. Kad god se osjećamo strano i pogano, i kad god suosjećamo s patnjom drugog – i k nama dolazi.
Kćer ove Sirofeničanke je zahvaćena zlom. Zlo nije tek slučajni, nespretni splet okolnosti. Zlo je Sotona. "Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima." (Ef 6, 12) U susretu sa zlom nemoćni smo bez Božje pomoći.
Molitva ove žene je uslišana, jer svjesna je da nema pravo na uslišanje. Ne spada u krug izabranih: Grkinja je, Sirofeničanka – ni vjerske tradicije, ni narodnosti židovske. Od onih je koje su Židovi nazivali "psima". Isus joj spominje to njihovo uvjerenje: Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima. I na taj način stavlja na kušnju njenu vjeru.
Ona nema što dodati, nema se potrebe niti buniti protiv te diskriminacije, zna da ne može biti drugo nego je: strankinja, poganka, nedostojna. Svjesna da joj milost može biti samo darovana: Ali i psi i ispod stola jedu od mrvica dječjih. Pristaje biti tretirana kao psi – a ne kao dijete; biti ispod stola - a ne za stolom; hraniti se mrvicama - a ne trpezom.
Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh. Kakve, dakle, riječi? Ponizne, svjesne svoje mizernosti i nedostojnosti, pune vjere u milosrđe Božje. Takav njen stav oslobađa snagu Božju. Zla se oslobađamo Kruhom Božjim, primajući ga duboko svjesni svoje nedostojnosti.
===
Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. (Mt 8, 8)
Odlazi od mene Gospodine, čovjek sam grešan!
Ta otkuda meni da majka Gospodina mojega dolazi k meni!
Nisam vrijedan sve dobrote koju si tako postojano iskazivao svome sluzi. (Post 32, 11)
Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost. (Jak 4, 6)
Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. (Lk 1, 16)
Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika. (Lk 15, 19)
Nisam dostojan zvati se apostolom jer sam progonio Crkvu Božju. Ali milošću Božjom jesam što jesam. (1 Kor 15, 9)
A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: “Bože, milostiv budi meni grešniku!” (Lk 18, 13)
Nije se mogao sakriti. Ne sakriva se ni u tvom životu, tek što ga treba prepoznati u strancu kao ova strankinja. U vrtlaru kao Marija Magdalena na Uskrs, u "utvari" koja hoda po moru.

Post je objavljen 16.08.2020. u 08:06 sati.