Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tragomknjige

Marketing

Daniel Silva „Moskovska pravila“


Daniel Silva je napisao izvrstan špijunski triler, dinamičan roman u kojem se dinamika ne ostvaruje beskrajnom pucnjavom i jurnjavom automobilima, već smišljenim potezima suprotstavljenih strana i promjenjivom srećom. Likovni restaurator, tajni izraelski agent Gabriel Allon, pod lažnim imenom kreće u Moskvu istražiti vezu oligarha Ivana Krilova, bivšeg pukovnika KGB-a s teroristima kojima ovaj prodaje protuavionsko oružje.
Moskva je naoko promijenila politički režim, ali je ustvari samo jedno božanstvo zamijenila drugim. Ideju komunizma, u kojoj su se stvorila „moskovska pravila“ zamijenila je božanstvom novca čiji su najveći vjernici bivši kagebeovci, a „moskovska pravila“ i dalje vrijede. Moćni partijski ljudi znali su kako promijeniti kostim, a zadržati moć i privilegije. KGB je raspušten i zamijenila ga je obavještajna služba FSB, odnosno KGB pod novim imenom, zamotan u celofan. Bogatstvo koje posjeduju bivši funkcioneri, jedva je zamislivo. Ivanu Krilovu nije nikakav problem držati vojsku tjelohranitelja, imati jahte, privatan avion, niz vila diljem Europe, lijepu ženu i niz skupih ljubavnica. Njemu je sitniš isplatiti nekoliko milijuna dolara za sliku koju njegova žena želi. I baš je ta slika lajtmotiv oko kojeg se u najvećoj tajnosti odvija niz izvrsno zamišljenih akcija. Jer jedno „moskovsko pravilo“ kaže da je svatko potencijalno pod kontrolom neprijatelja. Jedini način preživljavanja je ne biti uhvaćen. No je li to moguće?
Iako je radnja romana složena, a događaji nepredvidljivi, lako ih je pratiti, jer se njihov mozaik logički slaže u cjelinu. Ako za neki roman možemo reći da ima krešendo u završnim zbivanjima, onda za ovaj možemo tvrditi da ga on ima tijekom cijele radnje romana, da bi na posljednjim stranicama dinamika splasnula i radnja se vratila na mjesto s kojega je i počela – u Villu dei Fioru u Umbriji.

Marija Juračić


Post je objavljen 13.07.2020. u 21:20 sati.