Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nasmijanasova

Marketing

Istinska povijest duha i tijela

Prošlo je više od godinu dana kako plavuša nije ništa objavila na ovom blogu. Prvi je razlog taj što baš nije imala vremena za blogiranje, a drugi razlog, koji je prevagnuo, taj je da ne zna čita li itko ovaj njen blog. Otkad je mjerač posjeta nestao s bloga, a njoj se nije dalo sama sređivati taj problem na način da traži i instalira neki mjerač posjeta, značajno joj je pao i interes za pisanje (na blogu). Jer kada vidiš da nisi bio na blogu dva mjeseca, a za to vrijeme ga je bar jedna osoba posjetila, onda imaš motivaciju za pisanje.

No, eto, danas, došlo joj je da podijeli jedan citat iz veličanstvene knjige koju upravo čita: „Travničke hronike“ Ive Andrića. Citat je sljedeći:

„Jer dok je čovjek u svom društvu i u redovnim prilikama, … podaci iz njegovog curriculum vitae znače i za njega samog važne delove i značajne prekretnice njegovog života. Ali čim ga slučaj ili posao ili bolest izdvoje i usame, ti podaci počinju odjednom da blede i gasnu, da se neverovatno brzo suše i raspadaju, kao beživotna maska od hartije i laka, koju je čovek jednom upotrebio. A ispod njih počne da se pomalja naš drugi, samo nama znani život, to jest „zaistinska“ historija našeg duha i našeg tela, koja nije nigde zabeležena, koju niko i ne naslućuje, koja ima vrlo malo veze sa našim društvenim uspesima, ali koja je za nas i za naše krajnje zlo i dobro jedina važna i jedina stvarna.“

Budući da plavuša ulazi u petu godinu istinske povijesti svog duha i tijela, shvaća koliko je maestralan taj Andrićev opis jer govori o onome o čemu se malo govori danas, kada vlada sveopća nametnutost toga da se moraš uklopiti, da se bojiš kako ćeš opstati ako plivaš suprotno masi i da je grozno biti, u svojoj biti, sam i svoj. To ne znači potpunu odvojenost od ljudi, već to znači potpunu posvećenost sebi i onome što ti govore tvoj duh i tijelo. Težak je to, ali jedini pravi put sreće i zadovoljstva. Za plavušu.


Post je objavljen 10.02.2020. u 09:01 sati.