Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

P. Božidar Nagy primio Povelju: Ona je priznanje svim dobrotvorima, volonterima i hodočasnicima


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je 4. veljače 2020. Povelju priznanja Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu za izniman doprinos i zasluge u karitativno-humanitarnom radu i razvoju nacionalne kulturno-vjerske djelatnosti. U ime Doma Povelju je primio prof. dr. Božidar Nagy, hrvatski isusovac koji je glavni idejni začetnik i utemeljitelj istoga Doma.
Ovo odlikovanje osobno sam primio s velikom radošću, ali i zahvalnošću Predsjednici što je prepoznala vrijednost i važnost našega Doma ne samo za vjerničku, katoličku Hrvatsku nego i za cijeli hrvatski narod. Odmah na početku želio bih istaknuti da je ova Povelja u prvom redu priznanje našem Odboru koji je još početkom 1986. godine ustanovljen u Rimu i koji je pokrenuo cijeli ovaj pothvat i vodi ga evo sve do sada.
Članovi Odbora jesu hrvatski redovnici i redovnice, svećenici i laici, njih desetak. Željela se u prvom redu najprije obnoviti stoljetna tradicija prihvata i zbrinjavanja hrvatskih hodočasnika koja je u Rimu postojala od 1453. do 1901. g. a konkretno se sastojala od Bratovštine sv. Jeronima, od hrvatskog gostinjca za hodočasnike i čak i hrvatske bolnice koja je postojala skoro dvjesta godina. Kako više nije bilo moguće obnoviti u formalnom i materijalnim smislu te stare ustanove, nažalost dokinute 1901., a daništa adekvatno nije učinjeno u zamjenu, naš je Odbor odlučio krenuti iz početka. Prvi koji je o tom projektu obaviješten bio je Papa Ivan Pavao II. Sveti Otac je odmah dao svoj blagoslov najprije usmeni, a onda i pismeni, i dapače darovao je prvi novčani prilog za budući hrvatski hodočasnički dom. I tako je Papa Ivan Pavao II. upisan pod broj 1. kao prvi dobrotvor budućeg hrvatskog Doma. Ovo je priznanje također i svim dobrotvorima koji su dali svoje donacije za ostvarenje Doma, potom volonterima koji rade u Domu ali i hodočasnicima koji kroz Dom prolaze.
– p. Božidar Nagy za Laudato intervju (www.isusovci.hr)

Post je objavljen 07.02.2020. u 08:42 sati.