Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/groficinestijene

Marketing

Došetala iz dalekog Japana
Oni koji prate ovaj naš blog sjetit će se ove niti cvijeta, niti voćke...:-)Brali smo ju i nabrali želeći sačuvati sjemenke za ovo proljeće pa da
i u našem vrtu raste i ovako smo vam tada pokazali dio na tanjuriću.E sad, zašto o tome mi sada?Pa zato ,jer jučer i danas uz šumsku stazu nađosmo ih ovako.
" Kažu da je došetala iz dalekog Japana gdje se smatrala svetom biljkom. Ali već početkom 18. st raširila se cijelom Europom i ostatkom svijeta gdje su ju ljudi prigrlili u svojim vrtovima ili i divljina u svojoj skrivenoj raskoši. Raste po šikarama, rubovima šuma, na čistinama, poljima i vinogradima, uz putove i plotove, u vrtovima.. Ono što ju čini nadaleko prepoznatljivom i karakterističnom je njena žarka narančastocrvena mjehurasta ovojnica u obliku lampinjona koja u sebi nosi po jednu bobicu ploda.: Kako vrijeme prolazi i ljekovitost jenjava ovojnica polako gubi svoje tkivo i ostaje u vidu fino satkanih niti nježne čipkaste mrežice, kao divan filigranski rad lampinjona. Mjehurica cvate od lipnja do rujna a zrele plodove daje u ranu jesen zavisno od klime, nadmorske visine."


Izvor: mjehurica

Još jednom priroda pokazuje svu svoju savršenost stvaranja!
Mi ju zovemo šumska mjehurica.Rajska si zemljo po kojom gazim
i blaga što skrivaš, a lagano nalazim...
hvala ti


Post je objavljen 03.02.2020. u 20:25 sati.