Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dpvs

Marketing

Cosizza Nuova, Vrgorska Poljica, Poljica KozičkaNajsjevernije selo Vrgorske krajine - Poljica Kozička bilo je prije stotinjak godina jedno od najmnogoljudnijih naselja našega kraja. Tako je popis stanovništva iz 1910. godine u ovom selu izbrojao 1184 stanovnika.

Tijekom mletačke uprave u Vrgorskoj krajini, selo Kozica pisano je u svom talijanskom obliku kao Cosizza, i to Cosizza vechia, odnosno Stara Kozica, dok su Poljica Kozička nosila ime Cosizza nuova, ili Nova Kozica.

Ta imena možda su vezana za Morejski rat (1684.-1699.) i Mir u Srijemskim Karlovcima iz 1699. kada je granica Osmanlijskog carstva i Mletačke Republike određena sredinom Vrgorske krajine, uzduž planine Mihovil, pa je Kozica bila mletačka, a Poljica ostala osmanlijska.

Nakon slijedećeg rata, Malog ili Sinjskog rata (1714.-1718.) i Požarevačkog mira iz 1718. godine Poljica su također postala mletačka, a nova granica Venecije i Osmanlija povučena je istočnije od Poljica, tamo gdje je i danas granica Dalmacije i Hercegovine.

Ono što nas zanima, postoji li netko tko nam može objasniti kakva je točno poveznica Kozice i Poljica Kozičkih i zašto se selo Poljica Kozička u arhivskim spisima nastalima prije Drugog svjetskog rata stalno naziva Vrgorska Poljica? Zašto je nastala ta promjena i kada?

Branko Radonić

Post je objavljen 04.10.2019. u 19:27 sati.