Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euzivot

Marketing

Milijarde eura zarade i bez Ministarstva turizma


Plaža u Scheveningenu...

Nizozemska unovčuje milijarde zahvaljujući stranim turistima. Čini se da Nizozemska postaje atraktivna destinacija za odmor za strane turiste. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je potrošnja stranih turista u jednoj godini povećana za čak 2,5 milijarde eura. Posebno hoteli i pansioni profitiraju od sve većeg interesa stranih turista, ali i festivali i muzeji. A i zabavni parkovi nesumnjivo imaju koristi od toga.

Studija DZS-a, koja je provedena na zahtjev Ministarstva gospodarstva, pokazuje jedno: da nizozemskom turističkom sektoru ide jako dobro. Prošle godine turisti su potrošili u Nizozemskoj oko 87,5 milijardi eura, što je 6,4 posto više nego godinu prije. Zbog toga je u sektoru turizma i ugostiteljstva otvoreno više od 27.000 novih radnih mjesta.


Cvjetna polja kod Keukenhofa....

Rast u sektoru može se zhvaliti i zbog domaćih turista koji su uživali u dužem ljetu. U postotnom smislu potrošnja turista iz inozemstva povećala se znatno više. Novac su uglavnom trošili na noćenja u hotelima i pansionima. Prema DZS-u, više smještajnih jedinica i avionskih karata rezervirano je i putem nizozemskih tvrtki. Veliki dio ovih turista zapravo nije dotputovao u Nizozemsku, ali nizozemske tvrtke su zaradile mnogo novca od ovih rezervacija, što znači dobru zaradu za turističku industriju.

Prema statistici Nizozemci su za vrijeme godišnjih odmora i tijekom praznika i izleta potrošili više novca na hranu i piće. Ugostiteljska industrija donijela je sektoru turizma više od dvanaest milijardi eura. Povećala se i potrošnja na gorivo, sport i slobodno vrijeme.

Postoje i Nizozemci koji odlaze na odmor u inozemstvo, ali novac na smještaj i prijevoz uplaćuju većinom u nizozemskim tvrtkama. Sa 6,6 milijardi eura, ta turistička potrošnja prošle godine bila je gotovo šest posto veća nego godinu dana ranije.


Safari park Beekse Bergen....

Iako brojke za statistiku daju svaki razlog za optimizam, ABN Amro banka već je početkom ove godine najavila da će broj noćenja turista ove i sljedeće godine možda sporije rasti. Ovo usporavanje rasta moralo bi imati veze s nižim ekonomskim rastom u drugim zemljama.

Jos Vranken, direktor nizozemskog Ureda za turizam i kongrese, nedavno je sugerirao da bi trebalo uspostaviti Ministarstvo turizma. Vranken ističe da je turizam kao dio bruto nacionalnog proizvoda Nizozemske veći od poljoprivrede. Ali poljoprivreda ima svoje ministarstvo, a također i jak lobi, a turizmu to nedostaje.

Source:
ad.nl


Post je objavljen 28.08.2019. u 15:26 sati.