Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euzivot

Marketing

Ilegalno izvezao 12 milijuna kilograma otpada

Državno tužiteljstvo sumnjiči čovjeka da je ilegalno izvezao 12 milijuna kilograma otpada


Državni tužitelj (OM) sumnjiči muškarca da je ilegalno izveo oko 12 milijuna kilograma otpada u zemlje Afrike i Azije. Inspekcija za ljudski okoliš i promet (ILT) pretražila je dva stana i pretražila dokumentaciju u upravi tvrtke u Venlu.

Zaplijenjeno je nekoliko desetaka tisuća eura i nekoliko vrijednih predmeta poput skupih satova. Prema ILT-u, muškarac nije imao dozvolu za izvoz otpada. Štoviše, osumnjičeni je izvozio u zemlje u koje se ionako ne smije odvoziti otpad. Prema glasnogovorniku ILT-a, istraga o muškarcu trajala je već neko vrijeme.

Istragu su proveli Inspekcija za ljudski okoliš i promet i Istražna služba. To je učinjeno pod vodstvom Državnog odvjetništva. Budući da kriminalistička istraga još traje, pravosudna tijela ne daju detalje o identitetu ili mjestu prebivališta osumnjičenog.

Odredište otpada mora biti jasnoZa izvoz otpada, tvrtke moraju posjedovati dozvolu. Treba biti jasno koje je odredište otpada i može li zemlja primateljica otpad ispravno obraditi. Kod ilegalnog izvoza to se ne vidi.

Osumnjičeni je u ovom slučaju, između ostalog, izvozio PVC. Taj materijal ne može jednostavno biti spaljen, jer ispušta otrovne plinove. Djelomično iz tog razloga zabranjen je izvoz određenih vrsta otpada u zemlje koje nisu članice Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj, a među tim nečlanicama je i Hrvatska.

Organizacija je započela radom 1947. godine kao europska organizacija pod nazivom "Organizacija za europsku gospodarsku suradnju" (OEES) kako bi pomogla Marshallovom planu za obnovu Europe nakon Drugog svjetskog rata. Godine 1961. organizacija je reformirana u trenutni OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), kako bi i neeuropske zemlje mogle postati članice.

(36 članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj: Australija, Belgija, Kanada, Danska, Njemačka, Finska, Francuska, Grčka, Velika Britanija, Irska, Island, Italija, Japan, Luksemburg, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Austrija, Portugal, Španjolska, Turska, SAD, Švedska, Švicarska, Čile, Estonija, Mađarska, Izrael, Letonija, Litva, Meksiko, Poljska, Slovenija, Slovačka, Češka i Južna Koreja.)

Možda bi bilo dobro da Bandić i ostali lokalni šerifi kontaktiraju ovog čovjeka da im kaže kako se riješiti otpada. Jer je očito da naši nemaju rješenja za odpad.

Post je objavljen 21.08.2019. u 16:35 sati.