Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

VELIKA GOSPA (Marija Bistrica, 15.8.2000.)

Image and video hosting by TinyPic
Uvod: Hodočašće nije tek hodanje, već duhovni proces preobrazbe. Ostavljanje grijeha i ulazak u milosni život.
Svi blagdani su blagdani nebesnika i nas zemnika. Svi Božji blagdani su i blagdani ljudi. Budimo svjesni zajedništva, intuitivne ljubavi koja povezuje naš narod oko Marije: Trsat, Sinj, Međugorje, Olovo, Kondžilo, Aljmaš, Voćin... Tu je hrvatski puk oplemenjivao svoju dušu. To su izvori naše duhovnosti i civiliziranosti. Marija je “Duša duše Hrvatske”. Ona je srce naših srdaca. Hrvatska nisu tek rječoborci i govornici; njeno su tkivo tkali hodočasnički koraci, prebrana zrnca krunice, molitve i ljubav izlijevana uz Marijine oltare. Državu stvaraju političari, ali domovinu hodočasnici.
Marija je uznesena na nebo. Ona je došla k cilju. Prva među hodočasnicima do neba. Prvi plod otkupljenja. Potpuno zahvaćena Kristom. Savršena vjernica. Dovršen čovjek, gdje je Duh sasvim ovladao materijom. Stigla je tamo gdje je obrisana svaka suza.
Naša je domovina na nebesima. Tamo gdje će nas obuzeti ljepota Božja. Gledati Boga kakav jest. Ono što uho nije čulo, oko vidjelo, u srce nije ušlo. Boga kog ćemo gledati u svakom čovjeku, a on nas ljubiti kroz svakog.
Tu prijeko u Karmelu vidim časne su na krov stavile ljestve koje strše u nebo. Služe im kao zvonik. Ali i izvrsno pokazuje što one tamo rade. One vam se penju na nebo. Svi smo pozvani penjati se. Već sada zakoračiti. Jer ako ne već sada, onda možda nikada. Nebo je tamo gdje je Bog. A Bog je gdje je ljubavi i prijateljstvo. (pr. Kain i Abel u nebu, p. Lav, vuk, brat) Stvarajmo nebo, ljubimo jedni druge. Činimo jedni druge besmrtnima.
--------
Čovjeka se može definirati tek iz završnice.
“Gore srca!”
Tamo gdje smo podnijeli poniženje počinje uzvišenje. (Isus na Maslinskoj gori.)
Nebesnici su oni koji životom ovaj svijet uzdižu Bogu.
“Što mi to koristi za život vječni?”
“Sabirite sebi nepropadljivo blago.”
Uđi već sada u nebo. Nebo nastaje gdje god Duh ovlada materijom Gdje dajemo prednost moralnim vrijednostima pred interesima. Gdje praštanje zamjenjuje mržnju. Gdje ljubav zamjenjuje indiferenciju. Gdje je istina nad lažju. Uzdiži, dakle, svojim življenjem svijet Bogu. Budi svima mjesto bogojavljenja. Neka u tebi drugi prepoznaju nebo.

Post je objavljen 15.08.2019. u 07:00 sati.