Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euzivot

Marketing

Kojom rukom otvarate vrata prilikom izlaska iz automobila?Znate li što je ”The Dutch Reach”?

Ovih sam dana naletio na jednom našem portalu na ovo nizozemsko pravilo u prometu:

”Upotreba lijeve ruke za otvaranje vrata na lijevoj strani automobila povećava rizik od nezgode. Primjerice, biciklist koji prolazi pored automobila može se zabiti u otvorena vrata. Ako otvorite vrata desnom rukom, prisiljeni ste okrenuti se, što znači da je vjerojatnije da ćete vidjeti bicikl. Ova metoda otvaranja vrata je trik koji Nizozemci svakodnevno primjenjuju.”
Nije spomenuto da ovo pravilo vrijedi kod izlaska iz automobila!!!Nakon toga provjerio sam ovo i u nizozemskim medijima. Evo na koji način oni to kažu:

”Kad izlazite iz automobila (sa vozačeve strane!) osjećate kao najprirodniji pokret otvaranja vrata lijevom rukom. Ova ruka je najbliža vratima. Ali jeste li znali da je mnogo bolje koristiti desnu ruku za otvaranje vratiju automobila? Puno je sigurnije!Vjerovatno nikad niste razmišljali o tome, ali kad otvarate vrata s lijevom rukom, ne gledate ulijevo. Lijevom rukom otvarate vrata bez napora i nepromišljenosti i najvjerojatnije bez da gledate iza sebe. Ali zbog toga vam može iznenada naletjeti biciklist ili automobil koji neočekivano prođe kraj vas, a to može imati teške posljedice. Ako desnom rukom otvorite vrata automobila, prisiljeni ste da okrenete torzo ulijevo i bolje ćete vidjeti što se događa iza vas. Na taj način možete spriječiti nezgode i neugodne situacije! Naravno, obrnuto je kad sjedite na suvozačevom sjedalu. Onda je najbolje da otvorite vrata lijevom rukom.

Ovaj način otvaranja vrata naziva se ”The Dutch Reach” ili "Nizozemski doseg" jer jako puno biciklista sudjeluje u prometu u Nizozemskoj. Mnogi od nas učili su ovaj način otvaranja vratiju u autoškolama.Koliko je poznato, Finci i Britanci ovaj su način otvaranja vratiju ugradili u Zakon o sigurnosti prometa, a primjenjuje se u mnogim zemljama u autoškolama.

Post je objavljen 12.08.2019. u 17:50 sati.