Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dpvs

Marketing

Premijerno predstavljena zbirka kratkih priča 'Tamo doli' Jure DivićaSinoć je pred preko šezdeset ljubitelja pisane riječi u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine premijerno predstavljena zbirka kratkih priča „Tamo doli“ vrgorskog novinara i pisca Jure Divića. Svi zainteresirani nisu mogli stati u prostor Galerije pa se predstavljanje "Tamo dolI" pratilo i izvana, kroz prozor. Radi se o prvoj knjizi izdanoj u nakladi Društva prijatelja vrgorske starine, i to kao dio biblioteke književnih djela Augustin.

Na početku predstavljanja okupljene je pozdravio domaćin i predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić. Rekao je kako je Društvo započelo s izdavačkom djelatnosti i to djela zavičajne i stručno-znanstvene vrijednosti, čega kronično nedostaje u Tinovom gradu. Naglasio je da je rad Jure Divića važan za kulturni identitet Vrgorca jer ovaj autor u svome radu koristi svakodnevni vrgorski govor i opisuje svakodnevne događaje koji se gotovo u trenutku dogode i vrlo brzo zaborave. Divićevim pisanjem se lokalni govor i događaji čuvaju za nove generacije.

Predstavljanje ove zbirke kratkih priča vodila je Željka Opačak i to kroz formu pitanja za autora, koji bi potom pročitao jednu od priča iz knjige. Kako je naglasila Opačak, ovo je Divićeva peta knjiga, a sve je počelo već sad davne 1988. godine kada je izdao zbirku poezije „Kiwi“, a potom je nekoliko godina kasnije izašla i zbirka poezije „Alergičan na jutro“. U ovom stoljeću autor se prebacio na prozu, i to, kako kaže, na prijedlog profesorice Antonije Galić koja je ocijenila da tu može dati puno više nego u poeziji. Pa su tako nastale zbirke kratkih priča „Vrgoračka kronika“, „Rakija za plućne bolesti“ i posljednja „Tamo doli“, koja kroz devet godina nastajanja na jedan humorističan, živ, autentičan i britak način opisuje razne događaje, anegdote, priče ovoga maloga mista te postaje njegova svojevrsna kronologija.

Tijekom predstavljanja Divić je pročitao nekoliko svojih priča koje su ostvarile najvišu čitanost na njegovoj stranici, a ujedno i najveće reakcije sinošnje publike, među kojima se posebno ističu „Baba sa sprejom“, „Balada o svjećici“ i „Fakultet“.

Nakon završetka predstavljanja, druženje okupljenih nastavilo se na Pijaci do kasno u noć. Drago nam je i jako nas veseli što naša kulturna događanja udahnjuju život staroj jezgri grada.

Post je objavljen 12.07.2019. u 11:18 sati.