Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dpvs

Marketing

Stoljetni grafit na PijaciNa manjoj od dvije Pervanove kuće u Vrgorcu, objektu sa svih razglednica Pijace u posljednjih stotinu godina stoje drveni prozori, a na jednom od njih jedva se vide upisana dva imena: Joze Kapović i Miro Katavić, te godina 1910.

Radi se o dva prijatelja rođena 1910. godine i koji su kao dječaci negdje 1920-ih godina zapisali svoja imena na drvenom prozoru. Obojica su odrasla, otišla u Drugi svjetski rat iz kojega se jedan nije vratio. Desetljećima kasnije preminuo je i drugi, ali potpisi dvojice vrgorskih dječaka s Pijace stoje na istom mjestu i danas, gotovo stoljeće nakon što su zapisani.

U međuvremenu je prohujalo nekoliko država, stotinu zima i stotinu ljeta, tisuće pljuskova i zvizdana, a pored grafita su prošli gotovi svi Vrgorčani koji su ovdje živjeli u zadnjem stoljeću. Ali, tek upućeni su primijetili i zapamtili grafit te njegovo značanje.

Ako želite najbolji simbol prolaznosti života i dokaz koliko je važno uživati u istom tom životu, neka vam to bude ovaj skromni mali grafit nastao dječjim šaranjem prije nekoliko generacija.

Post je objavljen 11.07.2019. u 20:17 sati.