Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crnasvjetlost

Marketing

Žrtva

„Žrtva” je priča o zabranjenoj ljubavi grofa Stipe Erdedodyja i obične seljanke Ljube. U knjizi se isprepliću ljubav, odgovornost, strast, spletke, te razlike između plemstva i običnog seljaka.

Grof Stipe Erdody za vrijeme jednog obilaska svojih posjeda, zaljubi se u seljanku. Kako je svjestan da su razlike između njih nesavladive i nepremostive odlazi na put po Evropi. Te se zaruči sa Helenom. Ali po povratku na svoj posjed u Jastrebarsko ponovo susreće tu seljanku i njegova strast i ljubav prema njoj se ponovo rasplamsava. Te prekida zaruke sa Helenom i na prijedlog njegove tete dovodi na svoj dvor Ljubu Kraljević. Te je uz pomoć svoje tetke i njezinih pratiteljica nauči lijepom ponašanju i manirima, te gospodarstvu. Njegova tetka u nadi da će grofa brzo proći ta strast za Ljubom obavezuje ga zakletvom da se ne će oženiti Ljubom. Ali s vremenom i kroz putovanje grofova ljubav se još više rasplamsava. Te se odluči da oženi Ljubom, ali njegova tetka odbija ga osloboditi zakletve. Te na kraju Ljuba ostavlja grofa jer je uporno odbija oženiti i umire od žalosti.

Roman je pisan jednostavnim i svima razumljivim jezikom. Pun je spletki, strasti, odgovornosti, domoljubljem i ljubavi prema selu i zemlji. Roman prikazuje i svu muku hrvatskog seljaka u Zagorju. I njegovoj borbi za opstanak. Hrvatskoj borbi protiv mađarizacije.
Roman me je jednostavno vukao kroz svoje zaplete da ga dalje čitam. Svojim jednostavnim jezikom prikazao svu muku hrvatskog seljaka i rastrošnost hrvatskog plemstva. Jednostavnim jezikom prikazuje jaz između plemstva i seljaka. Ljubavi seljaka prema zemlji koju obrađuje i od koje živi, te njegovoj mudrosti i pravednosti. Impresionirala me je ljubav Ljube prema svojoj majci i selu iz kojeg je potekla, te njezinoj strastvenoj borbi za Hrvtasku i uništenje mađaronske stranke.

„Žrtva” je jedna od najboljih romana Janak Matka, koji svojim jednostavnim jezikom opisuje povijest Hrvatske i zbog toga ga se mora pročitati.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Post je objavljen 26.05.2019. u 17:11 sati.