Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euzivot

Marketing

Liječnik potajno začeo 49 djece


Liječnik za liječenje neplodnosti koristio vlastitu spermu


Dr. Jan Karbaat, koji je u međuvremenu preminuo, potajno je začeo najmanje 49 djece s vlastitom spermom tijekom inseminacije. A pretpostavlja se da ih je začeo najmanje 71. Djeci donora rečeno je to nakon završetka DNK istrage, priopćila je u petak Obrana za djecu (Defence for Children).


U posljednjih nekoliko godina, djeca donatora otkrila su da sada imaju 48 polubraće i sestara, uz 22 zakonite djece iz Karbaatovog braka

Djeci vjerojatnog donatora nedavno je sud u Rotterdamu dopustio da mogu svoj DNK usporediti s Karbaatovim DNK kako bi se uvjerili u svoje porijeklo.

Ta "Karbaatova djeca" već su prije pronašla sporazumni dogovor kroz DNK jednog liječnikovog "legitimnog sina". Međutim, željeli su definitivnu sigurnost od tijela samog Karbaata, koji je bio osiguran u arhivi nakon njegove smrti ali njegova udovica nije htjela dati dopuštenje za to. DR. Karbaat oplođivao je žene u vlastitoj klinici, u Medicinskom centru Bijdorp u Barendrechtu, pokraj Rotterdama.

Nestalo je nemiraKarbaat je bio oženjen tri puta. Ima jedanaest legalne djece. Broj djece donatora u 2019. godini iznosi najmanje 71.

Djeca izjavljuju da su sretni što su godine nemira i neizvjesnosti koje je Dr. Karbaat prouzročio u obiteljima došli do kraja. Prema tvrdnjama tužitelja, rezultat je potvrdio ozbiljne sumnje da je liječnik koristio vlastitu spermu za umjetno osjemenjivanje desetaka žena. One nisu ništa znale o tome. Sam Karbaat, koji je umro u travnju 2017. u 89. godini života, nikada o tome nije govorio niti priznao.

Neposredno prije njegove smrti, skupina djece-donatora i njihovi roditelji otišli su na sud kako bi pokrenuli istragu i saznali informacije o njihovom podrijetlu. Uspjeli su osigurati Karbaatov DNK i u veljači je sud u Rotterdamu odobrio DNK test zbog interesa djece.

"Sada nam je puno lakše. 100 posto sam sigurna u to tko je moj otac ", kaže 38-godišnja Inge iz Rotterdama, koja je jedna od 49-tero djece. U posljednjih nekoliko godina, djeca donatora otkrila su da sada imaju 48 polubraće i sestara, uz 11 zakonite djece iz Karbaatovog braka. "Dobili smo veliku obitelj. Dva puta godišnje organiziramo dan na koji se susrećemo ”, kaže Martijn van Halen (39), koji izrađuje cijelo obiteljsko stablo obitelji Karbaat.

Spriječiti članove obitelji da stupe međusobno u ljubavnu vezu

Predhodni pokušaji da se testira njihov DNK s Karbaatovim propali su i stoga su potencijalni nasljednici otišli na sud kako bi dobili potpuno jasnoću. Ne zbog nasljedstva ili naknade, nego zato što žele znati odakle dolaze. Udovica Karbaata odbila je, baš kao i sam liječnik, dati njegov DNK za istraživanje. U sefu postoji genetski materijal od liječnika koji je umro 2017. godine, a dolazi iz njegove kompresijske čarape.

"Želim jasnoću za moju djecu. Ako odete liječniku ili savjetodavnom centru onda pitaju za nasljedne bolesti, a to ne znamo. Ali također želim spriječiti, na primjer, da moja djeca kasnije neće imati odnos s djetetom polubrata ili sestre ”, objašnjava Van Halen. "Osim toga, kao djeca donatora imamo pravo znati od koga smo potekli. Sada postoji sudska presuda i znamo odakle potječemo."

Izvor:
Defence for Children
Wikipedia

Post je objavljen 12.04.2019. u 15:55 sati.