Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/metric

Marketing

PSIHOLOGIJA ODRASLE DJECE

Sasvim slučajno jučer sam naišao na jedan tekst u Glasu Koncila u prilogu „ Prilika“. Na zadnjoj strani tog priloga , (dodatku Glasa Koncila) , jedna majka postavlja pitanje : Treba li kažnjavati odraslu djecu? I onda ona krene ovako sa svojom pričom; „ Poštovana ( misli na psihologinju Dr. Lovorku Brajković koja odgovara na pitanja) , mnogo se govori o odgoju djece i o tome kako od njih učiniti zrele ljude. No, za mene je ta tema tempi pasati ( želi reći ;“prošlo vrijeme“). Majka sam odrasle djece ( 28 i 31 godinu) i gledajući ih, mogu sa žalošću konstatirati da nisam od njih učinila zrele i odgovorne ljude. Fakultete nisu završili, radnih navika nemaju, prednost uvijek daju prijateljima i užicima. Sve su ono što moj suprug i ja nismo. Molim se za njih, potičem ih na promjenu, kupujem im stručnu literaturu i potičem ih da to čitaju, pokušavam razgovarati, no imam osjećaj da je bitka izgubljena……..“
Sjedim ja tako na wc školjci kad mi odjednom izleti Bošljabuk i kaže:
- Ma vidiš li ti patnje ove majke ?
- Vidim vidim…. I samo iz jedne rečenice ovog pisma tužne majke zaključio sam gdje je pogriješila, a ta rečenica glasi: „ Sve su ono što moj suprug i ja nismo…“ – odgovorih Bošljabuku postavivši ispravno i pravilno dijagnozu uzroka i posljedica svih problema.
- Koji si ti psiholog!- pogleda me Bošljabuk zaključivši smjelo.
- Nisam psiholog nego psihijatar. – ispravih B.
- I što bi ti savjetovao toj jadnoj majci? – upita me on zabrinuto.
- Pa kada davnih dana nije učinila najvažniju stvar, a ta je da; umjesto da mijenja djecu trebala je promijeniti samu sebe, onda joj danas jedino preostaje da učini ovo što ću ja sada učiniti. Tada ustah sa WC školjke i pustih vodu.Carl Gustav Jung (Kesswill, 26. srpnja 1875. - Zürich, 6. lipnja 1961.), švicarski psiholog i psihijatar.Post je objavljen 25.03.2019. u 19:10 sati.