Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/metric

Marketing

Jules Verne i moj Pazin

Jules Verne (Nantes, 8. veljače 1828. - Amiens, 24. ožujka 1905.) francuski je pisac romana za djecu i odrasle, pionir znanstvene fantastike.

Na današnji dan rođen je ovaj poznati pisac koji nikada nije bio u Pazinu i Istri, a opet danas u našem gradu Pazinu štuju ga i čitaju se njegovi romani, evocira se uspomena na njega kao da je naš.
Mathias Sandorf je 27. roman iz serije romana Čudesna putovanja (fr. Voyages Extraordinaires) Julesa Vernea. Objavljen je 1885. godine, u Hrvatskoj je prvi put tiskan 1988. U dijelu romana Jules Verne opisuje Pazinsku jamu i pazinski Kaštel.Austrougarska policija uhićuje zavjernike, optužuje ih za urotu i zatvara ih u pazinski Kaštel gdje čekaju pogubljenje. Sandorf i Bathory uspijevaju pobjeći spustivši se niz liticu Pazinske jame u ponor, a Zathmara hvataju žandari. Dvojicu prijatelja na deblu nosi bujica Pazinčice i nakon šest sati izbacuje ih na površinu Limskog kanala. Uspijevaju doći do Rovinja gdje u kući ribara Andree Ferrata nalaze utočište. Ferratov neprijatelj Carpena izdaje ih žandarima koji hvataju Bathoryja, odvode ga natrag u Kaštel gdje ga sutradan s Zatharom streljaju. Sandorf skače s rovinjskih klisura u more i nestaje.


Eto, mali podsjetnik na velikog pisca i mali grad...

Post je objavljen 08.02.2019. u 19:16 sati.