Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mamin-odabir

Marketing

Zar je djeci zaista mjesto u zadimljenim kafićima?

Nikada mi nije bilo jasno, čak ni prije no sam postala mama, zašto roditelji vode djecu u zadimljene kafiće i slične prostore. I sama sam pušač, pa mi to nikada nije palo na pamet.

S obzirom da radim u trgovačkom centru i pauze uglavnom provodim u kafiću, svakodnevno sam primjećivala, čak i ljeti dok je terasa otvorena, da dolaze majke s djecom, bilo da su bebe stare mjesec dana pa sve do djece vrtićke dobi.
Pije se kava, puši se naveliko, prostorija je zadimljena bez obzira na ventilaciju. A beba spava u kolicima i pasivno udiše dim i truje se.



Kako sam i rekla, i sama sam pušač, i svjesno sebe trujem zbog nekog svog sebičnog užitka, al smatram da je zaista odvratno vlastito dijete izlagati tome.
I čak bih i razumjela da su to izuzetci, da postoji tih nekoliko nerazumnih roditelja koji vode djecu u takve prostorije, ali to je postalo "normalno".

Bilo da dođem u kvartovski kafić, u kafić nekog trgovačkog centra, to nije jedna mama s jednim djetetom, to su obitelji s više djece. Roditelji piju kavu, puše, puši i ostatak gostiju kafića, a djeca okolo trčkaraju, a bebe leže u kolicima. Ili što sam sad upravo vidjela, što me i potaknulo da napišem ovaj post, starije dijete trčkara okolo, beba na cici, a mama i tata vode bitne razgovore. S dvoje djece u zadimljenom kafiću. Ne znam bih li to nazvala tužnim, poremećenim ili sebičnim.

Nemam apsolutno ništa protiv djece na terasi kafića, da se razumijemo, i sama sam ljeti skoro pa svakodnevno visila u kvartovskom kafiću s L i drugim mamama i njihovim klincima, ali to je terasa, nije zadimljen kafić.

Moram napomenuti, ne rade ovo samo meni nepoznati ljudi, rade to i moje frendice, poznanice.

Ponekad se zapitam jesam li ja možda nerazumna, još sam i pušač, i kak ja sad to percepiram da nije normalno vodit djecu u zadimljene kafiće, kad svi ostali smatraju to normalnim? I kad je to uopće u očima drugih postalo normalno? Ili je to jednostavno ostala navika iz onih starih dana kad smo mi još bili djeca pa se pušilo gdje se stiglo, čak i nad kolijevkama? bang rofl



Post je objavljen 01.12.2018. u 13:06 sati.