Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dpvs

Marketing

Kapelica Svetoga Ante Pustinjaka u Kotezima


U selu Kotezi, podno zaselka Radići smještena je kapelica Svetoga Ante Pustinjaka. Teritorijalno potpada pod katoličku župu Vrgorac. Duga je 3,80, a široka 3,70 metara. Oko nje se nalazi staro mjesno groblje. Nekoliko stotina metara južnije na lokalitetu Opletje nalazi se veća srednjovjekovna nekropola s desetak stećaka, a prema mišljenju arheologa, nedaleko kapelice u srednjem vijeku vijugala je stara cesta koja je spajala Vrgorsko polje i vrgorsku tvrđavu prolazeći kraj današnjeg sela Kutac. Stećci su ugrađeni i u prednji zid građevine, očito u vrijeme kada se stari ulaz većih dimenzija smanjivao na današnje gabarite.

Iako dosad pronađeni izvori ne spominju ovu kapelicu, ona je postojala u vrijeme osmanlijske uprave i uz rašćansku crkvu Svetoga Mihovila i crkvu Svetoga Petra iznad Dusine, koteška kapelica je jedan od najstarijih sakralnih građevina Vrgorske krajine.

Spomen sela Kotezi u najstarijem popisu župa franjevačkog samostana u Zaostrogu iz drugog travnja 1599. godine kao dijela župe Veljaci također daje naslutiti postojanje kapelice Svetoga Ante u vrijeme osmanlijske uprave. Zaostroški franjevci dolazili su povremeno u ovaj kraj starim planinskim putem preko Rilića i obavljali pastoralno-župske poslove, između ostaloga i u ovoj kapelici. Ovi podaci, kao i sam izgled kapelice daju naslutiti da je istinita lokalna predaja o njezinom postojanju „još od vrimena Turaka“. Na mletačkim kartama kapelica se obično označava talijanskim imenom S. Antonio.

U posljednjih dvadesetak godina kako bi se sačuvala od propadanja, kapelica je preuređivana, ali bez stručnog nadzora. Dodan joj je krov od kamenih ploča, preslica i zvono, a zidovi su fugirani. Uređivana je i unutrašnjost. Oko kapele i groblja podignuta je kameno-željezna ograda, probijen i asfaltiran put do kapelice, a u blizini je izgrađeno igralište za djecu.

Kako su se uslijed zuba vremena na kapelici počela pokazivati oštećenja, potrebna joj je stručna sanacija.

(Branko Radonić)

Post je objavljen 21.10.2018. u 09:58 sati.