Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

STUDENTSKI KATOLIČKI CENTAR – PALMA

Image and video hosting by TinyPic
"Studentski katolički centar – Palma", je tradicionalno okupljalište katoličke mladeži uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Odmah po dolasku isusovaca u "Palmu", godine 1902. druženje se odvijalo kroz Marijine kongregacije, a potom i Križare. No, nakon drugog svjetskog rata s radom se moralo se prestati, da bi pedesetih godina dvadesetog stoljeća započelo novo gibanje, i to među mladeži koja je dolazila na akademsku misu u jedanaest sati u baziliku. Upravo u to vrijeme započelo se i s vjeronaukom za studente i mlade radnike.
Premda bi se još trebalo pozabaviti tim razdobljem za donijeti precizne podatke. Ipak, čini se da je sa vjeronaucima prvi krenuo p. Egon Scheibel. (Rođen u Osijeku 10. veljače 1916., a umro 27. veljače 1994.) Za njega pronalazimo podatak da je na službi u "Palmi" od 1951. do 1963. god. Osim što je povremeno propovijedao na akademskoj misi u jedanaest, vodio je duhovne vježbe, osnovao ženski sekularni institut, i započeo s vjeronaukom za studentsku mladež.
Nekako u isto vrijeme u Palmi je i p. Philipp Johler. (Rođen u Filipovu u Bačkoj 3. listopada 1919., a umro 21. svibnja 1995.) Od 1950. do 1954. god. kroz više semestara propovijeda na akademskoj misi, drži korizmene konferencije. Plijeni pažnju i oduševljava. Od 1954. do 1956. radi kao pučki misionar. Tadašnji režim ga drži na oku, počela su ispitivanja, spremalo se suđenje. Srećom godine 1956. uspijeva pobjeći u Austriju.
Pedesete su bile izvanredno bogate dobrim propovjednicima u Palmi. No, legenda čitavog tog razdoblja je p. Mijo Škvorc. (Rođen 1. rujna 1919. u Ruševcu kraj Križevaca, umro 15. veljače 1989.) Kao povremeni propovjednik na misi u jedanaest pojavio se godine 1950. Iz njega su jednostavno bujicama tekle riječi. Žario je i podizao… "škvorcirao"… kako netko reče. Čak su i ateisti dolazili slušati ga, divili su se njegovu zanosu i retorici. U javnosti je izuzetno popularan, pa čak i tadašnje režimske novine izvještavaju: "Jezuita Mijo Škvorc održao je ovih dana u isusovačkoj crkvi u Zagrebu "propovijedi" s pretenzijom da 'naučno' objasni opstojnost Božju i koješta drugo…" (Vjesnik, 10.4.1952.). Na vjeronauk mu je povremeno dolazilo preko 600 studenata.
Dakako, da su komunisti na nj vrebali, i gledali ga zatvoriti. Prvi put je bio uhićen 1954. kad ga zadržavaju tri mjeseca u istražnom zatvoru. Drugi put, godine 1956 nakon što su ga ponovno uhitili, optužili su ga zbog "krivičnog djela protiv naroda i države neprijateljskom propagandom", i osudili na dvije godine zatvora u Staroj Gradišci (1956 – 1958).
Nakon zatvora, nastavlja gdje je stao. Zabilježimo njegov briljantan nastup u Studentskom centru u Zagrebu, na tribini "5 minuta poslije 8", gdje je 28. ožujka 1967. imao javni dijalog s marksistom dr. Brankom Bošnjakom. Tom je polemičnom dijalogu prisustvovalo oko 2500 slušača, od kojih su studenti bili u većini. Tekst je toga dijaloga objavljen u knjizi "Kršćanin i marksist" (1969). Godine 1970. papa ga je imenovao pomoćnim zagrebačkim biskupom. Pjesnik, propovjednik… "Duša karizmatika, koji je pročišćen milošću i stradanjem – imao na zemlji samo dvije ljubavi: Kristovu Crkvu i domovinu Hrvatsku!" Kako je za njega kazao p. Josip Ćurić.
P. Josip Ćurić je tih pedesetih godina jedan od propovjednika na misi u jedanaest, koja je do danas najpopularnija u Palmi, upravo zbog njega koji na njoj još uvijek propovijeda. Kratko vrijeme bio je i vjeroučitelj studentske zajednice.
Uz spomenute patre, velik su odjek imali i nastupi p. Ante Katalinića, koji je kroz četrnaest semestara propovijedao na misi u jedanaest.
1966 – 1969 No, budući želimo pratiti razvoj sada već formirane vjeronaučne zajednice za studente i mlade radnike, ovdje donosimo još jedno veliko ime tog razdoblja. P. Josip Weissgerber (Rođen 1922 u Vinkovcima, umro 1985.) Od 1966. jedan je od propovjednika na misi u jedanaest, ali i vrlo angažirani vjeroučitelj studentske zajednice. Neko vrijeme je tjedno vodio tri zajednice od po 300 mladih. Pisac, glazbenik, pjesnik. Evo jedna lijepa misao od njega: "Čovjek je torzo, nešto nedovršeno. Između onog što postizava i onoga što želi postići širi se beskraj".
1969 – 1972 U jesen 1969, za vjeroučitelja dolazi p. Vladimir Horvat. Imao je dvije zajednice, svaka po pedesetak mladih. Susreti se održavaju, kao i do tad, u kongregacijskoj kapeli, no uskoro prelazi u dvoranu na katu dvorišne zgrade. Vrijeme je to studentskih previranja i promjena. Zabilježimo da su tijekom 1970. godine u Palmi održavane zabave za mlade svake subote (tkz. "Agape"). Naravno, da to nije išlo bez protivljenja. Među redovnicima se širio žamor: "Naši stari su vodili Marijine kongregacije, a Vlado vodi ples". Neke je to do te mjere smetalo da su kazali poglavaru: "Ako ne dokinete taj ples, mi napuštamo Družbu." I Vlado da spasi zvanje tih uglednih patara, dokida "Agape".
1972 - 1977 Godine 1972 za vjeroučitelja je imenovan p. Petar Sabolić. U to vrijeme bile su dvije grupe mladih, za početnike i naprednije. U jednoj je bilo tridesetak mladih, a u drugoj do sto dvadeset. Susreti su se održavali ponedjeljkom i četvrtkom. Išlo se češće na Sljeme, hodočastilo u Mariju Bistricu, bili organizirani dočeci Novih godina. Godine 1975. formira se i pjevačka grupa mladih. Dvorišnoj zgradi, u kojoj su se održavali vjeronaučni susreti, a koja je nekad je bila konjušnica, stolarska radionica, novicijat – tih su godina subraća redovnici udijelili nadimak "divlji zapad".
Od 1977 do 1982. vjeroučitelj studentske zajednice je p. Božidar Nagy. Razdoblje je to nezaboravnih hodočašća. A početkom osamdesetih zajednica dobiva i novi vjeronaučni prostor, novouređenu dvoranu u prizemlju dvorišne zgrade.
Od 1982 do 1988, p. Izidor Jedvaj. Zanosna predavanja, duhovno vrenje. Mladi dolaze u velikom broju. Veliko oduševljenje za Mariju.
Od 1988 do 2000. p. Stjepan Fridl plijeni pažnju svojim šarmantnim i zanimljivim nastupima. Mladih je konstantno velik broj. Kao i za vrijeme p. Jedvaja, njih 250 u dvorani, a ostali su u predvorju.
No, čitavim ovim razdobljem, osobito od osamdesetih bi se trebalo pomnije pozabaviti. A ovo napisano, tek je kratki pregled, i podsjećanje na simfoniju božanske ljubavi koja se događa uz svetište njegova Srca, ovdje u Zagrebu.
I konačno od 2000 vjeroučitelj u Palmi je p. Luka Rađa, koji vam zahvaljuje što ste svratili pozornost na ovaj tekst.

Post je objavljen 12.09.2018. u 09:33 sati.