Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

VELIKA GOSPA (Palma, 15.8.2001.)

Image and video hosting by TinyPic
Uvod: Blagdan je Uznesenja Marijinog na nebo. Zašto je Marija uzašla? Jer je bila lagana. Slobodna od grijeha. Priznajmo i mi grijehe da možemo u ovoj misi uzići Bogu.
Blagdan Velike Gospe najmiliji je blagdan hrvatskom puku. Već noćas krenule su rijeke hodočasnika prema svetištima: Trsatu, Sinju, Mariji Bistrici, Međugorju, Aljmašu, Voćinu, Olovu, Kondžilu…
Mjesta su to gdje se dodiruju nebo i zemlja. Stoljećima je tu naš narod oplemenjivao dušu. Tu su izvori naše duhovnosti i civiliziranosti. Zato je Marija "Duša duše Hrvatske". Srce naših srdaca. Hrvatsku su tkale molitve hodočasnika. Možemo reći: državu stvaraju političari, a domovinu hodočasnici.
Blagdan Uzašašća nas poziva da i mi uziđemo Bogu. Poziva nas: "Gore srca!", "Izdigni se!"
Zemlja nije dom. Ovdje smo neprilagođeni, "kao da smo pali s neba".
Nebo nije prostor, već stanje življenja s Kristom. Pozvani smo već sada stvarati nebo ovdje. Biti kao stablo koje živi na zemlji ali s korijenjem u nebu. Ukorijeniti se u Kristu, zaodjenuti se njime, obući se u Silu odozgor.
Zato je život hodočašće. Marija je prva dohodočastila nebu. U njoj je Duh sasvim ovladao materijom. Sasvim je oblikovana od Duha Svetoga. Najuzvišenije ostvarenje evanđelja. Na njoj je potpuno ostvareno: "Blaženi čista srca oni će Boga gledati."
Pozvani smo biti nebo jedni drugima. Pozvani smo biti nebesnici, tj. oni koji svojim životom ovaj svijet uzdižu Bogu.
K nebu se dolazi oslobađajući se zakona zemlje, njenih tereta. Anđeli imaju krila jer su slobodni od svega. Raketa da bi se oslobodila zemljine gravitacije treba potrošiti nekoliko tona goriva.
Ipak, Krist je taj koji nas uzdiže. On je kao magnet koji za sobom povlači čavliće. Kristom zahvaćeni druge zahvaćaju.
Ako se bojiš Oca pođi Sinu, ako se bojiš Sina pođi Majci.
Marija ima oka da zapazi, srca da posreduje, riječ da upozori.

Post je objavljen 15.08.2018. u 12:10 sati.