Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crnasvjetlost

Marketing

Mudroslovna Tereza i partizan

Ne znam jesam li pisao ili ne u prijašnjim postovima, ali zadnja dva mjeseca sam pokušao i uspio pročitati knjigu „Mudroslovna Tereza”. Koju sam već jednom prije nekoliko godina pokušao da pročitam. Ali me je prvim svojim stranicama odbila od sebe. Naime, ta knjiga spada u erotska djela. Jer u njoj jedna mlada dama iz negdje 18 stoljeća opisuje svoja iskustva kroz život i odgoj o seksu i erotici. Te obrazovanje koje je imala iz područja religije, filozofije i metafizike. Ova knjiga je navodno bila i zabranjena u to doba.

I ove godine sam je ponovo pokušao pročitati. I uspio sam. I nisam požalio. Jer opisuje raskalašenost jednog djela kršćanskog svećenstva, te plemstva u to doba. Te rasprave nekih duhovnika sa svojim štićenicama o vjeri, filozofiji i metafizici. Te vjerujem da je jedna od niza knjiga koje govore na tu temu.

Ne kažem da su svi svećenici tog doba bili raskalašeni po pitanju seksa, a plemstvo je plemstvo i ne vrijedi trošiti riječi na njih. Jer svi su takvi kakvi i jesu. Ali nekako se ne mogu oteti dojmu da ljudi tadašnjeg doba nisu bili puno bolji od današnjeg vremena. Dobro, dobro na osnovu ove jedne knjige ne mogu da donosim sud o ljudima tog doba, ali takav sam ja dojam stekao. Preporučujem vam ovu knjigu da pročitate, ali na vlastitu odgovornost, da vas kojim slučajem ne potrefe zdravstveni problemi.

Jedna od informacija koja me je iznenadila (ugodno ili ne), da je jedan od izdavača ove knjige jedan naš vrli premijer, koji je pokušao pobjeći sa svoje dužnosti, a kako je prošao i sami znate. Ne trebam vam pisati o tome, jer valjda i sami znate. Ako ove riječi koga smetaju, neka sve zadrži za sebe, jer uzalud mu trud svirači.
A ovih dana sam se bacio na čitanje knjige o novijoj povijesti. Naime, počeo sam čitati knjigu „Mačak pod šljemom”. Jednog našeg legendarnog pisca, Jože Horvata. I ova knjiga me je godinama privlačila sa police jednog ormara i koju sam počeo čitati, i isto tako odustao od njezinog čitanja. Kao i sa prijašnjom knjigom, i ovu sam odlučio da pokušam pročitati. A knjiga govori o jednom partizanu iz Drugog svjetskog rata. I prema onom što sam do sada pročitao, dobra je knjiga i pokazuje da je se vrijedi prikazivati.

Ne čitam ovu knjigu zato što sam pobornik jedne od ratnih strana to užasnog rata, već mi je želja da pokušam shvatiti što je autor želio poručiti kroz ovu svoju knjigu. Kroz taj lik. A što sam otkrio u toj knjizi, možda zadržim za sebe, možda jednog dana podijelim sa vama.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Post je objavljen 10.08.2018. u 20:01 sati.