Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Crtica iz Barcelone

Nešto se je nedavno kolega @VladecKrvogladec brusio da će kod mene vidjeti fotke Sagrada Familie... No vjerojatno će se razočarati.
Barcelona kao neočekivana posljednja postaja produženog posjeta Španjolskoj bila mi je strašno naporna.
Ipak sam se nekako odsmucao do te bazilike već izluđen mnoštvom ljudi turista, ne-hodočasnika... i općenito gradskom vrevom. Zasigurno nije pomogla niti 17 satna vožnja busom od Santiaga do Barcelone, ali o tome možda neki drugi put.

















Interesantna je ta crkva i po tome što je "nova" zapravo. Ima koliko, negdje možda 150 godina tek ako i toliko. I dan danas ona je u izgradnji, okružena kranovima i gore neprestano zuje brusilice i kamenoresci bez prestanka dovršavaju taj projekt misterioznoga genija Antonija Gaudija. Ono što je mene najviše fasciniralo, taj detalj na istočnoj fasadi (koja je, čini mi se barem tako, dovršena za Gaudijevog života) a to je čempres sa golubicama.






Vječno u ljudskoj svijesti Drvo Života koje nalazi svoje mjesto u svim religijama.. Na mojim jadnim sličicama to se baš i ne vidi najbolje, ali preporučam da si proguglate slike na kojima ćete taj detalj moći dobro vidjeti.

Neki će reći da je cijela stvar previše kitnjasta i kićasta ali treba razumjeti da je to djelo ekscentričnog genija koji je život posvetio ideji da sagradi "posljednje veliko svetište kršćanstva" i u tome je ne samo uspio koliko je stigao za života nego je postigao i to da stotinjak godina kasnije budući naraštaji dovršavaju i ostvaruju njegovu viziju. Prema nekim teorijama Gaudi je želio baš to, da svaki sljedeći naraštaj na njegovu matricu pridodaje i nove segmente u duhu vremena.
Pred kraj života Gaudi se i nastanio na samom gradilištu svoje crkve i živio vrlo skromno. Jednog jutra u lipnju 1926. dok je išao na ispovijed u susjednu crkvu udario ga je tramvaj. Pretpostavljajući da se radi o klošaru od kojega neće moći naplatiti vožnju do bolnice vozači taksija su ga ostavili da leži u nesvijesti sve dok ga neki samilosni prolaznici nisu otpremili tamo gdje je i umro nekoliko dana kasnije. Sahranjen je u kripti svoga remek-djela.
Impresivno je kako je Antoni Gaudi i inače tijekom života ispoljavao asketske sklonosti, tako se jednom odao intenzivnom korizmenom postu što ga je doveo na rub smrti, a post je prekinuo tek na nagovor svećenika koji ga je podsjetio da mora sačuvati život da nastavi projekt.

Vrijedi spomenuti da se gradnja Sagrada Familia nikad nije financirala crkvenim niti državnim novcem nego isprva isključivo privatnim donacijama, a kasnije i novcem od naplate ulaznica. S obzirom da je to najposjećenija pojedinačna turistička destinacija u Španjolskoj novac za dovršenje projekta ne bi smio biti problem.

Navodno da bi 2026. na 100 godišnjicu Gaudijeve smrti Sagrada Familia trebala biti dovršena. Meni taj datum ne zvuči ni najmanje realan jer izgleda da nedostaje još 10 tornjeva od predviđenih 18 :-)) (12 tornjeva za 12 apostola+ još 4 specijalno za evanđeliste i još dva malo jača tornja- za Isusa i Mariju)

Naravno ja sam se našao u Barceloni neplanski pa je pao tako taj neki kratki obilazak izvana već na izmaku svih snaga. Stajanje u repovima za ulaznicu, razgledavanje unutrašnjosti, to sve nije bilo opcija niti pod razno. Ali navodno da je unutrašnjost isto spektalularna kao i fasade! Ako ne i više od toga. No za to je preporučljivo nabaviti karte unaprijed on-line, a isto tako i za uspon u tornjeve, tako da o tome vodite računa vi koji budete išli tamo s specifičnom nakanom da posjetite Sagrada Familiu.


Sa Slavolukom završavam ovu kratku crticu o prije i posljepodnevu u Barceloni.
Tu sam se malo skrivao u hladu dok me nisu dohvatile Jehovine svjedokinje. Već sam nakon 5 tjedana toliko usavršio španjolski da sam lijepo razumio kako mi govore da svaki čovjek se pita o životu i smrti i da odgovore na ta pitanja može se pronaći na internetskoj stranici njihove organizacije... ili tako nešto.

Da, zapravo bio sam najprije i na plaži Somorrostro s iskrenom namjerom da se vratim navečer i simbolično zagazim u Mediteran kao što sam učinio na Atlantiku par dana ranije. Ali kasnije na putu natrag prema obali sam bio zamalo zaspao na klupi u parku nakon čega sam procjenio da će bolje biti povući se u prenoćište i odspavati do jutra i do nove beskrajne vožnje busom... tako da niti sam se smočio niti imam ikakvu fotku odtamo s plaže.

Ovaj zgodan video prikazuje kako bi Sagrada Familia trebala izgledati kad bude dovršena


Post je objavljen 01.07.2018. u 00:22 sati.