Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

KAKAV JE TO BOG?, 5B Mk 1, 29-39 Palma, 9. veljače 2003.

Image and video hosting by TinyPic
U jednom afričkom selu pozvali misonari kolege doktore teologije da održe predavanje. Čim se za to pročulo, narod nahrupio noseći pred njih svoje bolesnike. Doktori se našli u neprilici, i stali objašnjavati kako oni ne liječe, već drže predavanja. Ljudi su ukom odmahnuli i razočarani se pokupili komentirajući: «Kakvi su to doktori kad ne liječe?" Ista stvar se dogodila Isusu. Nahrupili bolesnici, a ono ništa. On kupi stvari, i poziva učenike: «Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta da i ondje propovijedam!» Zacijelo su mogli čuti za sobom komentar: «Kakav je to Bog koji ne ozdravlja?» Nisu ga susreli jer su ga zbog krivih razloga tražili. Došli su po ono što oni trebaju, a ne zbog onog što im je Isus došao dati. Nije ih zanimao on, već korist od njega.
Isus donosi ozdravljenje srca. Poziva na pomirenje s Bogom i ljudima. Donosi nam Kraljevstvo Božje, i poziva da njega najprije tražimo a sve drugo će nam se nadodati. Kad smo ozdravljeni u duhu, tad i fizička bolest gubi svoju težinu; ostvareni su preduvjeti da i nestane ukoliko je to na veću slavu Božju.
Ta toliko tražena formula za ozdravljenje, opisana je upravo u evanđelju. Nakon bogoslužja u sinagogi učenici ne ostavljaju Isusa – već ga vode k sebi kući. U ozračju tog zajedništva i gostoprimstva događa se ozdravljenje. Upravo je to ono što bismo trebali činiti odlazeći s mise. No, ne tek sebe uvjeravati da Isusa nosimo u srcima, jer počesto je to tek fraza. Za ne propustiti priliku, povedi nekog s kim sjetiš u klupi danas sebi na ručak. I vidjet ćeš: u tom zajedništvu i gostoprimstvu doživjet ćeš čudesni božji zahvat.
Primijetimo, Petar i ukućani upozorili su Isusa na bolest punice. Ne stoji, dakle, ona anegdota da je Petar tri puta Isusa zatajio jer mu je ovaj ozdravio punicu. Po njihovoj ljubavi Božja ljubav je došla punici. Naše suosjećanje s našim bližnjima, osigurava put Božjem milosrđu da dođe u njihove živote. Dobro koje želimo svojim bližnjima, Bog će im dati po našoj žarkoj želji. To je bit posredništva milosti.
Isus joj pruža ruku, i ozdravlja je. Pružanje ruke ima ozdravljujući učinak. Imajmo to na umu dok danas budemo pružali jedni drugima ruku na mir. Petrova punica nakon što je ozdravila, evanđelje kaže: posluživaše im. Čini ono što i Isus čini.

Post je objavljen 04.02.2018. u 08:39 sati.