Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

4 B, NEČISTI DUH IZ KAFARNAUMA (Mk 1, 21-28) [Rim, 9.I.1996.]

Image and video hosting by TinyPic
Pošto se ispunilo vrijeme (predhodni tekst), pošto je Isus stigao u Kafarnaum sljede učinci njegove prisutnosti.
Kafarnaum si ti, subota je blagdan njegova dolaska k tebi, a sinogoga tvoje srce.
Njegova riječ djeluje blagotvorno, oživljujuće, zanosi nas... Uz nju rezoniraju najfinije žice naše duše. Svaka njegova riječ kao da otključava po jednu tvoju samicu. Kao da se diže kamenje s prignječene livade tvoje duše. Njegov govor je govor tvojih dubina koje se nikad nisu osmjelile ovako govoriti.
On ima vlast nad onim o čem govori. Sadržaj njegovih riječi u njemu je odjelotvoren. Ima moć učiniti da njegove riječi postanu djela u onom tko ih čuje. On govori i dijeli ono o čem govori.
Tvoja riječ ima snagu tek ako nije tvoja; ako je izgovorena od Onog čija si postao usta.
Uz Isusa u sinagogi se zatiče i nečisti duh. Tvoje srce je mjesto susreta s Bogom, ali i mjesto gdje ga izdaješ. (“Iz ljudskog srca izlaze: zle misli, bludništva, krape, ubojstva, preljubi, lakomstva ...” Mk 7,21-22)
Tvoje zlo je oboružano inteligencijom kojoj nisi dorastao. Činjenica je da smo sami sebi kadri prirepivati najsuptilnije prijevare, takve da u njih čvršće vjerujemo nego oni koji nas samo izvana poznaju. (“Lakše je prepoznati crnog kukca na crnom kamenu, u crnoj noći - nego li oholost u vlastitom srcu.” )
“Bog je sve zatvorio u grijeh da se svima smiluje”(Pavao). Nitko sam sebe ne može spasiti.
Raskrinkati nas može samo njegova riječ (ako joj ne želimo izmicati): iziđi iz njega.
Prodor Istine je bolan, potresa nas - zato jer Isusove riječi: “Istina će vas oslboditi” imaju svoje naličje: “Ali će vas prije toga zgaziti.”
Pod ovim suncem ništa novo, dok Isus ne stupi u akciju. Tad se svijet zaprepaštava, čudi i divi. Uzljubljuje Izvor divljenja, poistovjećuje se s njim, nasljeduje ga. (Ili mu definitivno okreće glavu.)
“Dao sam vam vlast nad nečistim dusima...” Tu valst imaš ako si se prije toga sam podložio onom tko ti tu vlast daje. Ako “ne živiš više ti nego on u tebi”, tek tada možeš činiti djela njegova.
Ako Isus triumfira u tvom srcu, onda se to ne može sakriti. O tom se pročuje... To su istinske misije, samo to je način kako svijet upozaje svoga Spasitelje.

Post je objavljen 28.01.2018. u 07:56 sati.