Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

GOSPODINE GDJE STANUJEŠ? Iv 1, 35-42 (Rim, 4.I.1996.)

Image and video hosting by TinyPic
Ivanovo svjedočanstvo postiže cilj kad ga njegovi učenici ostavljaju i počinju slijediti Isusa.
- Naš apostolat je uspješan onoliko koliko uspijevamo ljude odvajati od sebe i pridruživati ih Isusu.
- Pravi apostol nema svoje učenike jer je učenik Učitelja kom privodeći druge u Njemu stječe braću.
- Dovodeći druge Bogu, dovodiš ih najbliže k sebi, jer samo u Bogu ti stvarno jesi, samo u Bogu su moguće stvarne blizine.
Budi svjestan da i danas postoje ljudi kojima još nije došao čas za susret s Isusom, koji“slijede Ivana”, pripremajući se tako za susret s Isusom.
Ivanovo otkriće, prepoznavanje Isusa, njegovo svjedočanstvo: “Evo Jaganjca Božjeg!” - rađa Isusa u drugima. Ivan ga ne prepoznaje samo za sebe nego i za druge.
- O tvom susretu s Isusom ovise mnogi. Tvoji susreti s Njim nisu samo za tebe. Besplatno si primio da besplatno dijeliš.
Ona dva učenika šutke slijede Isusa, Isus također šuti. Zašto ga slijede? Poznaju li ga? Svjesno još ne, ali dubinama srca sigurno. Zahvaćeni su Njegovim silnicama, tkivo od kojeg im je srce satkano zatitralo je u blizini svog Stvoritelja. Nisu znali zašto idu, znalo je srce. Premda još nisu bili fizičkom riječju pozvani ali poziv se morao zbiti jer sjeme kod stvaranja u njih zasijano, od Ivana zalijevano i njihovom čežnjom ogrijano - je sasvim nabubrilo i moralo je klijati. “Isus se obazre”... i objavi im se pozvavši ih. No još jednom utvrdivši ih, dajući im da sažmu svoj život i izreknu ga. “Što tražite?” Znao je da traže, znali su da traže ... šutke su se razumjeli, prepoznali su da on zna za njihovo traženje. Ne čude se pitanju, ne zaobilaze pitanje, ne daju odgovor - jer sve se i u šutnji zna: Ti znaš da tebe tražimo, ti znaš sve. Ti si sve što trebamo. “Gdje stanuješ?” ... Jer tek tu jesmo, tu nam je kuća, tu je zrak za kojim disanjem uzdišemo, piće i hrana za kojom nepce naše duše čezne, ljubav zbog koje smo i vukodlaci postajali uzaludno kušajući do nje stići. “Dođite i vidjet ćete.” Ljubavlju ranjeni spremni su za križ. Idu vođeni vjerom, “koja je već neko imanje onog čemu se nadaju”. Postaju neshvatljivi pameti koja traži opipljivi dokaz i zajamčenu sigurnost. Idu zbog razloga koje samo srce poznaje. Idu i naizgled propadaju, ali idu jer “kom drugom da idu kad onaj kog su susreli ima riječ života vječnoga”. I u propasti svojoj, poniženju svom, izgubivši sebe - prispijevaju Njemu. I ostaju kod njega, i pamte da je “bila otprilike deseta ura” jer rođendan se ne zaboravlja.
“Našli smo Mesiju!” Nađeni pomaže drugom da se nađe, sretni dovodi drugog sreći. Što imam, imam da podijelim. Osmišljen sam koliko sam drugima podijeljen.
“Ti si... - ti ćeš biti..” Nisi ono što izgleda da jesi, nego ono što bi trebao biti. Zoveš li me imenom kojim me je Bog prozvao stvorivši me - pomažeš mi da se krvlju, kožom i kostima suobličim svojoj pravoj zbilji.
Mi smo ovih dana ČULI nešto o Bogu.
To nas je, vjerujem, potaklo da POĐEMO za Isusom.
On se ovih dana obazreo i upitao: ŠTO TRAŽITE?
Mi smo se zapitali: zbilja što ja to tražim? I otkrili da tražimo mjesto GDJE ON STANUJE.
A Isus nam je rekao da ako želimo VIDJETI trebamo k njemu DOĆI.
I onda ćemo zaželjeti OSTATI.
Tragaš za putom? Čuj ga kako govori: Ja sam Put. Prije nego ti je naznačio kamo, odredio je put. Ja sam, kaza, Put. Kamo? I Istina i Život. Najprije je rekao kuda ćeš poći, a onda kamo ćeš doći. Ja sam Put, ja sam Istina, ja sam Život. Ostajući kod Oca, on je Istina i Život; oblačeći tijelo, postao je Put. Nije ti kazano: trudi se tražeći put kako bi dospio do istine i života. To ti nije rečeno. Lijenčino, ustani! Sami je Put došao k tebi i snom te usnulog razbudio, ako te je uopće razbudio. Ustani i hodaj. Možda i kušaš hodati, ali ne možeš jer te bole noge. Zbog čega te bole? Zar zbog toga što su pohlepom gonjene trčale po hrapavim stazama? Ali Božja je Riječ ozdravila i hrome. Reći ćeš: pa eto, noge su mi zdrave, ali zato ne vidim puta. Međutim, i slijepe je rasvijetlio. (sv. Augustin, Brevijar sv. II, str.202)
"Tražite Boga dok se može naći" (Iz 55,6)

Post je objavljen 14.01.2018. u 08:57 sati.