Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

SAMO JEDNE OČI SU PRAVE, Božić, 2002.

Image and video hosting by TinyPic
Bog stvorivši nas na svoju sliku, u nas je svoju dražest i dobrotu utisnuo. Ali jednu je tajnu ostavio – ogledalo u kom bismo to vidjeli. Ogledali se u ovom ili onom, tek djelomičnu istinu vidimo. Iskrivljenu kao u krivom ogledalu. Ili smo smiješno izduženi, ili suženi. U očima ovim ili onim – ili bijedno izgledamo, pa se bijedno osjećamo; ili samotno, pa nas samoća obuzima; ili strano, pa se zanemarujemo. U nekima tek što se ponadamo da smo se našli, bolno spoznamo da nismo. Samo jedne oči su prave – one Božje. Tek u njih zagledani prepoznajemo svoj istinski lik. Božić je. Pogledaj i vidi – iz jaslica sja istina o tebi. Sretan ti Božić! P. Luka
BOŽIĆ – BLAGDAN ELEMENTARNE RADOSTI, Božić, 2002.
Radosti koja nije izvedenica neke druge, niti posljedica. Radost u svom izvornom obliku, zbog rođenja djeteta. U kom svi naši rođendani imaju počelo svoje radosti. Dijete simbol da se sadašnjost prelijeva u budućnost, da se život nastavlja, i nada ima smisla.
Blagdan je to i elementarnog dara. Božić nije darić – već Dar koji daje smisao svakom darivanju.
--
Onako smo što gledamo. Pastiri i anđeli gledajući Isusa pjevali su. Gledajući dijete Isusua suočavamo se s vlastitom kolijevkom u kojoj se Isus rađa u nama.
Promatrajte dijete i lice vam gubi strogoću, preobražava se u osmijeh.
Boga ne treba pomicati u nebo; on je tu.
Nije došao iz samilosti – jer to je pozitivni nastavak samovolje – veći solidarnosti. Solidarnost nije prigodična, već traje do križa. Već iz drveta jaslica počinje se oblikovati križ.
Naše traženje završava u Božiću.
Kako to Bog i čovjek?
Kalcedonski sabor 451. god. ovako je odgovorio:
asynhytos, atreptos, adiairetos, ahoristos.
 U Isusu su božanska i ljudska narav:
nepomiješane, nepromijenjene, nepodijeljene, nerastavljene. 
Razlozi utjelovljenja: naš pad, ljubav Božja, uskrsnuće tijela. (Augustin, Serm.)

Post je objavljen 25.12.2017. u 07:48 sati.