Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

BDIJTE! 1B, Adv; Mk 13, 33-37; Weston, 1999.

Image and video hosting by TinyPic
Gregorate (grč.), Vigilate (lat.), Budni budite, odatle imena: Gregorije, Vigilije, Budimir, Butko.
Bdjeti znači iščekivati, znati otčitavati trenutke, odgovorno proživljavati.
Jer ne znate u koji dan. U svaki dan. U čas u koji i ne mislite. Dolazi.
Kao što se ne da svladati gradivo sat prije ispita, tako se ne možemo se probuditi u presudni čas.
"Kad i ne mislite." U koliko tvojih nepromišljenih trenutaka je Isus pokucao na tvoja vrata? Kad ti izmiču susreti s Isusom?
Tko ne zna prepoznati njegov dolazak danas, u opasnosti je da ga ne prepozna nikad.
Bdij kao nogometaš nad loptom dok traje utakmica.
Bdijte. To znaci budi pripravan da ga UVIJEK primiš. Bilo da moliš, radiš i li spavaš - ti BDIJ; očisti srce, isprazni ga za Njega... osiguraj mu mjesto. Bdij znači, odgovoran budi za ono tebi povjereno: obitelj i posao, za zdravlje i dušu.
Bdijenje je tema nekoliko Kristovih parabola: noćni lopov, vjerne i nevjerne sluge, deset djevica, o talentima.
Bdijenje je stanje duše, bilo da tijelo spava ili je budno. To je duhovna svjesnost vremena i prostora. Deset djevica su bile pospane kad se začula vika: "Evo zaručnika, iziđite mu ususret!" Ipak, mudre su djevice bile u stanju pripravnosti. Imale su ulja za očuvati svjetiljke vjere upaljene.
Bdijenje je povezano sa molitvom: "Bdijte i molite da ne padnete u napast!" Kako? "Ako ne želiš prestati moliti, ti ne prestani čeznuti. Kad prestaneš čeznuti, prestat ćeš ljubiti." (Augustin)
Nakon što netko tko je bio izgubio svijest dođe sebi, prvo pita: "Gdje sam?", a zatim: "Koliko je sati?" Biti budan, znači znati svoje mjesto u prostoru i vremenu.
Možda smo onesvješćeni od propagande, užitka, ideologije, strasti, straha za zdravlje, novac... Možda je vrijeme da se upitamo: gdje sam, i kako mi život protječe. Istinski biti budan znači biti svjestan svoje povezanosti s Kristom. Bdjeti da se od njega ne udaljim.

Post je objavljen 03.12.2017. u 11:48 sati.