Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

31A, FARIZEJI Mt 23, 1-12

Image and video hosting by TinyPic
Riječ Božja je uistinu "britak mač dvorezac koji prodire do srži" kako kaže Evanđelje. Nikome ne podilazi niti koga zaobilazi. Pa čak ni one kojima je povjereno propovijedati Riječ Božju - farizeje i pismoznance.
"Činite dakle i održavajte sve što vam kažu ali se nemojte ravnati po njihovim djelima, jer govore, a ne čine. ... "
Zapravo problem ovih farizeja iz Evanđelja je problem sviju nas. Svatko u svom srcu nosi sklonost tome... Sv. Pavao kaže: "Jadan li sam ja čovjek... htio bih jedno a činim drugo... "
U raskoraku smo između onog što želimo i govorimo, između onog što govorimo i onog što činimo. To je onaj rascjep koji nas muči od kako smo protjerani iz raja. Na određeni način svi smo mi farizeji. Zato umjesto da se natječemo u tome tko će u kome uočiti koju slabost trebali bi se natjecati u tome tko će prvi od nas izgovoriti: "Moj grijeh...", inače se na nas odnose Isusove riječi: "Tko je od vas bez grijeha neka prvi baci kamen..." Ili one sv. Ivana apostola: "Tko kaže da je bez grijeha lažac je..."
Radije promatrajmo jedni druge kroz pozitivnost, kroz ono što bismo morali biti. Zapravo što i jesmo u najdubljoj svojoj biti. Mi nismo ono što nam se čini da jesmo - nego smo ono kakvima nas Bog gleda.
Put nam je Isus rekao. Budimo ponizni. Ne uzvisujmo se. Ne umišljajmo si da smo bolji od drugih, da mi nismo farizeji... "Najveći neka vam bude poslužitelj." (Papa je "sluga slugu Božjih".)
---
Jednoga dana Bog prošeta nebom i ustanovi da su svi ondje. To mu se ne svidje. I on posumnja u svoju pravednost, da nije postupio dovoljno strogo. Tako svi bijahu pozvani da dođu pred Božje prijestolje, a anđelu bi naređeno da se čita Deset zapovijedi.
Nakon što bi pročitana prva zapovijed, reče Bog: "Svi koji su prekršili ovu zapovijed neka odmah idu u pakao." I bi tako. Isto se dogodi nakon čitanja ostalih zapovijedi. Kad anđeo dođe do sedme, nitko više ne osta u raju, osim nekog redovnika - uskogrudnog i samodopadnog.
Bog podiže pogled i pomisli: "Samo jedna osoba ostade u raju? Bit će dosadno!" Stoga pozva: " Svi se vratite!"
Kad je redovnik čuo da je svima oprošteno, ljutito povika: "To je nepravedno! Zašto mi to prije nisi rekao?"
... Još jedan farizej. Još jedan stariji sin. (Anthony de Mello)
Učitelju, kako možeš zahtijevati od nas da vršimo te riječi koje govoriš, kad ih ti sam čitaš s papira?
Gospodin također veli: Moje se ime bez prestanka huli među svim narodima. I opet: Jao onome zbog kojega će biti pohuljeno ime moje. Kako se huli? Kad ne činimo što govorimo. Kad pogani iz naših ustiju čuju riječi Božje, dive se njihovoj ljepoti i uzvišenosti. Ali kad onda vide da naša djela ne odgovaraju našim riječima, stanu huliti i govoriti da su to samo bajke i zastrane. (Iz Homilije nepoznatog pisca iz drugog stoljeća, Brevijar sv. IV, str. 349)
Vi, koji mislite da ste uzeli u zakup istinu ne dolazite mi na o i, jer vas ne mogu vidjeti. Zašto vaš korak tako oholo je i po pločama? Ujutro ste zadovoljini samo sa sobom, a uveče brojite novac, i kamo god pođete, stiže vaša naduvenost prije vas. Po nedokučivim odlukama promisli dano vam je da vladate, a vi mislite da držite promisao u rukama. Na sve što nije već sadržano u vama vi odgovarate otrovnom pljuvačkom; ko vas se takne, dugo vas se sjeća! I mada svaki dan saginjete glavu pred Bogom, srce vaše stoji uspravno i sve vaše mili glade vašu taštinu niz dlaku. O, vidio sam ja vašu pravdu i vašu istinu, - i ne dolazite mi na oči, jer vas ne mogu vidjeti! (Andri , Ex ponto i Nemiri, Svjetlost, Sarajevo 1975, 66)

Post je objavljen 05.11.2017. u 12:05 sati.