Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

SVI SVETI (Palma, 1.11.2001.)

Image and video hosting by TinyPic
Semitska riječ qodeš dolazi od riječi "odsjeći, odvojiti"… odvajanje od profanog.
Svetost je prije svega oznaka Boga. "Jer ja sam Bog, a ne čovjek, Svetac posred tebe." (Hoš 11, 9) Svet čovjek je onaj tko u punoj mjeri odgovori na Božji poziv. Svi smo pozvani na svetost, ostvariti se na nama svojstven način. U svecima se proslavljuje sam Krist. On u svojim apostolima, koji su "vrlo veseli što im je udijeljena čast da podnesu zlostavljanja za ime Isusovo" (Dj 5, 41), pobjeđuju svijet. On u svojim mučenicima, koji su "progonjeni zbog pravednosti" (Mt 5, 10), podiže svoj glas za pobjedu vječne pravde. On u svojim priznavaocima, "koji čuju riječ i čuvaju je u dobru i plemenitu srcu i rode rod zbog ustrajnosti" (Lk 8, 15), dokazuju vječnu plodnost svoje riječi. On u svima, "koji budu željeli njegov dolazak" (2 Tim 4, 8) neprestano svraća naš pogled na naš posljednji cilj. Svi su oni zajedno kao jedan veličanstveni mozaik u kojem vidimo samo jedan lik – Isusov. "Očito je da ste vi pismo Kristovo, sastavljeno našom skrbi, napisano ne crnilom, nego Duhom Boga živoga, ne pločama od kamena, nego na pločama tjelesnim – u srcima" (2 Kor 3, 3).
"Zato i mi, opkoljeni tolikim oblakom svjedoka, odbacimo od sebe svako breme i grijeh koji lako zavodi te ustrajno trčimo na utakmicu koja nam je određena! Uprimo pogled u začetnika i završitelja vjere, u Isusa, koji nam namjesto određene mu radosti podnese križ ne mareći za sramotu te otuda sjedi s desnu Božjeg prijestolja! Promotrite pomno onoga koji je od grešnika podnio takvo protivljenje protiv samoga sebe, da ne sustanete i ne klonete duhom!" (Heb 12, 3)
Vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu, Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika i Posredniku novoga Saveza – Isusu – i krvi škropljeničkoj što snažnije govori od Abelove. (Heb 12, 22-24a)
Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati; prosvijetlio vam oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu, koje li bogate slave u baštini njegovoj među svetima. (Ef 1, 17-18)
Vi ste hram Boga živoga, kao što reče Bog: "Prebivat ću u njima i hoditi među njima; i bit ću Bog njihov, a oni narod moj." Budući da imamo ova obećanja, očistimo se, ljubljeni, od svake tjelesne i duševne ljage, i privedimo k savršenstvu svoju svetost u strahu Božjemu! (2 Kor 6, 16b; 7,1)
Vidjeh: evo velikog mnoštva, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda gdje stoji pred prijestoljem." (Otk)
Ti u svim svetima očituješ nazočnost svoju, lice svoje i riječ svoju.
Bože, vrelo svetosti, učinio si da čudesa mnogosruke tvoje milosti blistaju u svetima; daj da u njima slavimo tvoju velikodušnu darežljivost.
Providonosni, vječni Bože, u svetima si nam očitovao savršeniju sliku svoga Sina; udijeli da po njima i mi što djelotvornije postižemo jedinstvo s Kristom.
Kralju nebeski, ti nas o vjernim sljedbenicima Kristovim potičeš da hrlimo budućem gradu; učini da se od njih naučimo sigurnijem putu kojim ćemo tamo stići.
Bog ih je stavio na kušnju i našao da su ga dostojni; zato će iz ruku Gospodnjih primiti kraljevsku krunu slave.
Svecima naše časti nisu potrebne niti im nešto pridonosi naša pobožnost. To što častimo uspomenu na njih, nama je od koristi a ne njima. Priznajem da ja u sebi osjećam po tom sjećanju silno raspaljeno čeznuće. … Trebamo čeznuti ne samo za društvom već i za srećom svetih. (Sv. Bernard)
"Bog čini čudesne stvari u svojim svetima" (Ps 67)
"Ne živim više ja, nego Krist u meni."
"Tko mene prizna pred ljudima, priznat ću i ja njega pred svojim Ocem nebeskim" (Mt 10, 32)
"Pobjednik će tako biti obučen u bijelu haljinu; njegova imena sigurno neće 'izbrisati iz knjige života'; štoviše, njegovo ću ime priznati pred svojim Ocem i njegovim anđelima" (3, 6)
"Umnici će blistati kao sjajni nebeski svod i koji su mnoge učili pravednosti, kao zvijezde navijek, u svu vječnost." (Dn 12,3)

Post je objavljen 01.11.2017. u 11:56 sati.