Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

28 A, SVADBENO RUHO, Mt 22, 1- 14 (Palma, 13. listopada 2002.)

Image and video hosting by TinyPic
Sveti Matej voli gozbe. Više ih puta spominje od ostalih evanđelista. Isus ih također voli. Čitamo kako su u tim prigodama padali važni razgovori, rađalo se povjerenje i pravo ozračje. Znao je za radost, šalu i smijeh. Družio s djecom i s njima zabavljao. Zalazio na svadbe, kao na primjer u Kanu gdje su on i društvo poprilično popili, tako da je morao vodu u vino pretvarati. Njegovi protivnici su ga čak nazivali «izjelicom i pijanicom».
Potreba da se zabavimo i smijemo nam otkriva naše eshatološko određenje. Stvoreni smo za slavu. Svaka svečanost našeg života provala je neba u ovozemnost. U naravi je svake radosti da hoće vječnost, duboku vječnost. Da nikad ne prestane. Najdublje smo svoji onda kad se od srca smijemo. «Bijah kad se smijah.» Smijeh je po definiciji – iznenadna slava.
Poznati propovjednik Chesterton spekulirajući o tom zašto se Isus povlačio na goru u samoću po cijele noći, kaže da je to bilo možda i zato jer se od učenika naslušao koje kakvih gluposti, krivih zaključaka i smiješnih stvari pa kako mu je bilo neugodno smijati im se u lice, povukao bi se u samoću i tamo dao smijehu oduška.
Božja bit je slava, punina svjetla, mudrosti i ljepote. Bog gori ognjem slave. Krist je njeno očitovanje. Svijeta je razveselitelj. Za čovjeka se kaže da je slava Božja. Ne da bi umnažao slavu Božju, već da postane mjesto gdje će se ona pokazati; da se vidi da smo sudionici gozbe. Upravo ta radost i smijeh u srcu i na licu – naše je svadbeno ruho, o kom evanđelje govori. Samo kao takve svijet će nas prepoznati i zaželjeti biti na gozbi iz koje naša radost izvire. Svijetu su još samo radosni ljudi poticaj, samo njih se slijedi.
Svadba opisana u evanđelju slika je zajedništva s Bogom na koju smo svi pozvani. Tri su vrste gostiju. Prvi, to su oni koji se nisu odazvali. Imali su preče poslove. Ne mora značiti da su grešnici, već su naprosto zauzeti marljivi ljudi. Čine dobro, ali pri tom ne misle da je dobro najčešće neprijatelj najboljeg. «Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije kako često nam baš to malo nedostaje.» (Andrić)
Drugi, to su oni koji su došli. Ali tek da ih se vidi. Nemaju svadbenog ruha. Bez srca su i duše; bez svadbene radosti. Tek su fizički prisutni, zure iz prikrajka. Smetaju i kvare atmosferu. Bolje da nisu ni došli, kad ne žele sudjelovati. Ako si pozvan na ples, ponesi obuću za ples. Ako si pozvan na svadbu, ponesi svadbeno ruho. Slika je ovo kršćana koji dolaze na bogoslužje samo da izvrše nedjeljnu obavezu, kako ne bi morali ispovijedati svoj izostanak. Premnogo nas je takvih. Premalo je radosti i iskrenog zajedništva. Svijet traži feštu, istinsko dobro raspoloženje. Što tko među nama ima tražiti ako svojim raspoloženjem ne pokazujemo da smo doista gosti na svečanoj gozbi.
Treći, to su oni koji su od srca došli. Pale atmosferu, raduju se i druge čine radosnijima. Osim sebe, sa sobom su ponijeli i svoje svadbeno ruho. Ideš na misu? Da li si se prikladno odjenuo? «Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost… A povrh svega ljubav! To je sveza savršenstva.» (Kol 3, 12)
Ako ti ne ide s tim zaodijevanjem, uoči poantu priče C.S. Lewis-a u kojoj opisuje autobusu putnika koji su prispjeli u nebo, u stanje spašenosti. Međutim trebalo je vjerovati da su zaodjenuti ruhom spasenja. Jedni ne vjerujući, ostali su zaodjeveni u svoj osjećaj manje vrijednosti, u svoju bijedu - i nestali u rupi samosažaljenja. Drugi neki, okorjeli grešnik ostao je zaodjeven u svoje požude i navezanosti. Anđeo upravo zamahne da ga sasiječe, ali ovaj zavapi: «Bože pomozi!» - i u tom se trenutku probrazi u prekrasan lik, zaodjeven svjetlom. Krist ga je zaodjenuo sobom.
--
POZIV NA SVADBENU GOZBU Mt 22, 2-14
Život je gozba u zajedništvu s Bogom.
Često, oni kojima bi se najmanje nadali dospiju na gozbu.
Prepoznajem li sluge Božje koje me pozivaju na gozbu?
Koje sam sluge Božje “ubio”?
Kad Isusa izigravam? Kakvo to “svadbeno ruho” zbog nemara ne odijevam?

Post je objavljen 15.10.2017. u 11:57 sati.