Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

DOVRŠIO SAM DJELO 7A Vazmena, Iv 17, 1-11, Palma, 12. svibnja 2002.

Image and video hosting by TinyPic
Uoči, molim te, Isusove riječi od ove nedjelje: "Došao je čas"… "Dovršio sam djelo"… "Da upoznaju tebe". I zapitaj se: Za koji čas živiš? Koje djelo ti je dovršiti? Što je s tvojom spoznajom Boga? Upoznati Boga središte je i cilj života. Snagom te spoznaje sve se zna, sve se može. Upoznati… Kako? Istinska spoznaja, sjećam se učili su nas, je Adaequatio intellectus et rei – Poklapanje uma i stvarnosti. Kako umom prionuti uz Boga koji je Istina? Mislim da je sv. Bernard rekao sve što se o tom može reći: Tko kuša taj tek pravo zna, što znači ljubav Gospodnja. Moli, dakle, da te Bog dodirne, i tako shvatiš o čemu se radi.
Posljednja je večera, sve je gotovo. Sutra se ima sve dovršiti. Sveti Ivan pomno sve prati, upija svaku gestu i riječ – što će mnogo godina kasnije zapisati. Sjeća se, Isus je podigao oči, prije nego je kazao: "Oče, došao je čas."
Krist moli za nas, moli u nama i mi se molimo njemu. Moli za nas kao naš svećenik, moli u nama kao naša glava, molimo se njemu kao svome Bogu. (Augustin)
Svi mi živimo za jedan čas, za dovršetak koji bi trebao biti finale – proslava, svečano uručenje. Proslava naša, ali i za one za koje živimo. Cilj je ostvaren ako smo se izborili za povjerene. Stvoreni smo da dovršimo životno djelo. A potom nastavljamo živjeti u svom djelu. Most je sagrađen po kom će mnogi prelaziti.
Isus nije došao dati savjete za život, nego znati život. I to je život vječni – iznutra upoznati Boga. I objavio nam je to spasonosno znanje. Omogućio da se iznutra sjedinimo s istinom. Radi se o evidenciji koja se ostvaruje ljubavlju. Njemu smo povjereni. Njegov smo projekt, ovce koje je trebao naći, poučiti misliti i ljubiti. Objavljuje nam da nismo svoji, nego Božji. I time nam otvara oči za naše dostojanstvo.

Post je objavljen 28.05.2017. u 10:58 sati.