Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euzivot

Marketing

Parlamentarni izbori u Nizozemskoj

Odaziv birača do 15:45 gotovo jednako visok kao u 2012. godini

Umjesto kompjuterskog glasovanja, ove godine Nizozemci su se odlučili za ručno glasovanje. Razlog su moguće raznorazne prijetnje iz inozemstva i napadi na kompjuterski sustav same vlade i izbornog povjerenstva kao i na webstranice koje prate izborne rezultate.

Učestali DDoS napadi na dan izbora su sprijećeni i webstranice su ostale na internetu. U borbi protiv napada vlada je zatražila zaštitu od posebnog Googleovog tima.

Napadi na servere su započeli već u subotu nakon incidenata oko turskih ministara u Rotterdamu. Tko stoji iza tih napada nije poznato,

Odaziv birača na izbore bio je u 15:45 h 73 %. U 2012. godini taj postotak je bio 65 % u isto vrijeme i na kraju je završilo na 75 %. 2006. godine odaziv je bio čak i veći nego danas, a završio je na 80 %.

Gradovi Rotterdam, Groningen i Utrecht objavljivali su odaziv birača u realnom vremenu zahvaljujući jednoj aplikaciji koju su smislili u Rotterdamskoj gradskoj upravi. Odaziv je u tim gradovima u 19:30 h bio između 69,80 i 79 %.

U Amsterdamu je do 18 h glasovalo gotovo 54 %.

Zanimljivo će biti na kraju prebrojavanja glasova. Da li je tako veliki odaziv pomogao ultradesnom Geert Wildersu ili su glasači glasali protiv, znači za konkurenciju.

Post je objavljen 15.03.2017. u 20:35 sati.