Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

2A, Korizmena, PREOBRAŽENJE Mt 17, 1-9

Image and video hosting by TinyPic
Korizma je. Teme odricanje, pokore, mislimo o životu kao suznoj dolini. A sad u sred tog vremena tema preobraženja i slave. Zašto? Upravo stoga da shvatimo kojom snagom je moguće izdržati sve tegobe života. Isus svoje učenike na ovaj način sprema za dane patnje koji slijede. Preobražava se, te na taj način i njih preobražava. Pobožanstvenio ih. Izveo u konačnu obećanu zemlju. Budući da ih je Mojsije izbavio iz tjelesnog ropstva, a Ilija iz duhovnog.
Preobraženje je predokus slave. Onog za što molimo: "Kad će preobraziti ovo naše bijedno tijelo – i suobličiti ga tijelu svome slavnome."
Tabori u našem životu: otvaraju nam nebo, ugledavamo pravo lice stvarnosti, padaju nam ljuske s očiju. Kao što kap zablista u svojoj ljepoti kad je obasja zraka svjetla. Cvijeće premda tek par dana u godini ima cvat, mi ga sve jedno nazivamo cvijećem. Jer makar na kratko – ono je pokazalo svoje pravo lice, svoju bit. Premda nam se tek povremeno otkriva u slavi – mi se sve jedno nazivamo djecom slave. Pa kao što prepoznajemo cvijet tulipana i u neuglednoj gomoljici, prepoznajemo i Krista u prozaičnoj svakodnevnici. Po preobraženju ulazimo u bezvremenost. To je osjećaj kojeg slutimo u svim našim životnim feštama. Svaka radost hoće duboku vječnost.
No, onda se treba znati spusti. "Siđi da se trudiš na zemlji, da služiš na zemlji, da budeš prezren i raspet na zemlji. Sišao je Život da bude ubijen, sišao je Kruh da ogladni, sišao je Put da se od puta umori, sišao je Izvor da ožedni."
Njegova Slava naša je snaga. "Smatram da sve patnje ovoga vremena nisu dostojne buduće slave koja će se očitovati u nama."
"Slušajte ga!" Vjera je uprisutnjenje tih događaja. Nitko nas iz sjećanja ne može istjerati. Židovi na vratima imaju tkz. "mezaza", gdje piše "Šema". I to dodiruju kad ulaze i izlaze – da ne zaborave. I mi u svojoj molitvi to činimo da ne zaboravimo. Molitva je Tabor, anticipacija Slave: "Povede ih" … "Na goru" … "Preobrazi se" … "Zablista".
Idi kroz život sluteći radost.
Vidi dalje…

Post je objavljen 12.03.2017. u 14:39 sati.