Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euzivot

Marketing

Lokalni izbori


Iz nizozemskog zakonodavstva o glasovanju:

U Nizozemskoj ne postoji obvezna prijava u spisak birača, jer ste to postali prilikom prijave adrese stanovanja i automatski ste ušli u sustav, a njihov sustav i funkcionira, a posao oko registracije birača vode općinske službe!! Prijava adrese vrši se na šalterima općine ili online!

Nekoliko tjedana prije izbora, svakome tko ima pravo izači na izbore šalje se poziv za glasovanje. Birači sami mogu odlučiti na koje će biračko mjesto u svooj općini ili gradu izaći. Na biračkom mjestu možete se identificirati pomoću osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole.

Na lokalnim izborima

....možete glasovati ili biti birani ako ispunjavate siljedeće uvjete:

1. Imate nizozemsko državljanstvo, državljanstvo neke od zemalja EU-a ili ako dolazite iz trećih zemalja i imate važeću dozvolu za boravak i boravite najmanje 5 godina legalno u Nizozemskoj.
(Na građane EU-a se ovaj zakon ne odnosi (članak 8A Ugovora iz Maastrichta). Oni mogu uvijek glasovati za općinska ili gradska vijeća u općini ili gradu u kojem žive, bez obzira na vrijeme provedeno u Nizozemskoj!)
2. Stariji ste od 18 godina,
3. Živite i boravite u jednoj od nizozemskih općina.Zašto ovo pišem?

Potaknut objavama u hrvatskom tisku oko registracije stranaca za lokalne izbore, htio sam približiti jednostavniji pristup tom postupku nego što je u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj svi žele na nečemu zaraditi, a novaca istodobno manjka na svim razinama. Pa zašto onda ne bi i bilježnici nešto zaradili jer, ruku na srce, nitko ti neće dati neku potvrddu besplatno što je i razumljivo.

A, da bi se ova procedura mogla pojednostaviti, mogla bi se!

Pa evo razloga zašto pišem o ovom izrabljivanju u Hrvatskoj, svakoga i svačega:

Iz hrvatskog zakonodavstva:

Kako bi mogli ostvariti svoje aktivno biračko pravo državljani druge države članice EU-a, koji imaju prebivalište ili boravište na području jedinice u kojoj se izbori provode i žele glasovati na predstojećim lokalnim izborima dužni su podnijeti zahtjev za upis u evidenciju birača državljana država članica EU-a, najkasnije u roku od 30 dana prije dana izbora.
Navedeni zahtjev državljani druge države članice EU-a podnose uredu državne uprave u županiji, odnosno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba koji vode registar birača, prema mjestu njihova prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Ovjerene izjave

Uz zahtjev za upis u evidenciju birača državljana država članica EU-a navedene osobe dužne su predočiti od javnog bilježnika ovjerenu izjavu, u kojoj je navedeno njihovo državljanstvo, adresa njihovog prebivališta ili boravišta na području jedinice gdje se provode izbori, i izjavu da nisu lišeni prava glasovanja u državi članici EU-a čiji su državljani.


Post je objavljen 21.02.2017. u 14:02 sati.